Frasiga äppelgömmor

Efter gårdagens och nattens intensiva snöfall här på ostkusten så såg dagen idag alldeles förträffligt lovande ut!

Solen har strålat från klarblå himmel hela dagen och bokstavligen bränt bort all snö :-)

Heja våren!!

IMG_3230

IMG_3229IMG_3231

Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på härligt frasiga kalljästa bullar med en smarrig gömma 😉

IMG_3166

Degen är superlätt att blanda ihop. Det iskalla smöret och den kalla mjölken tillsammans med lång jästid ger den karakteristiska texturen för kalljästa bullar, frasiga :-)

IMG_3167IMG_3168

Små gropar i bullarna gör att jag lätt kan fylla dem med mandelmassa, äppelmos och kanel! Så gott!!

Sen får bullarna jäst minst 1½ timme.

Jag penslar dem med uppvispat ägg och så är de redo för gräddning.

Jag påskpimpade mina bullar lite 😉

IMG_3169

IMG_3170

Åh, denna vackra bricka med mönster designat av Josef Frank, älskar den <3

IMG_3171IMG_3172IMG_3173IMG_3174

Kristina <3

Frasiga äppelgömmor

Förberedelse: 15 minuter + 90 minuter jästid
Gräddningstid: 8-10 minuter
Antal: 24 bullar

Ingredienser:

  • 7 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 120 gram kallt smör
  • 1 pkt jäst
  • 2 dl kall mjölk
  • Fyllning:
  • 100 gram mandelmassa
  • 2 dl äppelmos
  • 2 tsk kanel
  • Garnering:
  • florsocker
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjöl, strösocker och salt i en degbunke
  2. Klicka i smöret och finfördela det i mjölblandningen
  3. Rör ut jästen i mjölken
  4. Rör ner mjölkblandningen i mjölblandningen och blanda snabbt ihop allt till en smidig deg
  5. Ta upp degen på bakbordet och rulla ut den till en 48 cm lång rulle
  6. Skär 24 bitar 2 cm och lägg dem i lämpliga pappers eller aluminiumformar
  7. Grovriv mandelmassan och blanda den med äppelmos och kanel
  8. Gör en fördjupning i varje bulle och fyll den med fyllning
  9. Låt allt jäsa 1½ timme
  10. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna
  11. Låt dem svalna och dekorera sedan allt efter din egna fantasi!

Hallongömmor! Byt ut äppelmos och kanel till hallonsylt och nystött kardemumma :-)

Inga kommentarer