Vaniljkrämbullar med kanel

VÅR, vi vill ha vår!!

Javisst solen skiner, men när du sticker näsan utanför dörren så är luften iskall, burr…

Men en sak är säker, våren kommer <3

Var i Borgholm en sväng idag och det var verkligen vår i luften. När jag promenerade på prins Alexanders väg upp mot den vackra slottsruinen, så sken solen så varmt och fåglarna sjöng sina vackra vårsånger :-)… sen halkade jag på en isfläck, men räddade mig upp i en meterhög snödriva…

IMG_2975  IMG_2976

IMG_2983  IMG_2982

IMG_2973  IMG_2985

Efter min lilla utflykt till Borgholm blev det bullbak, en härlig vetedeg som blev till vaniljkrämsfyllda kanelbullar i långpanna. Smaskens :-)

En smör och äggstinn vetedeg ligger på jäsning.

IMG_2952

Under tiden kokar jag en vaniljkräm, så mycket godare en den köpta och inte svårt att göra själv om man fuskar med lite majsstärkelse 😉

IMG_2955

Delar på degen och kavlar ut den ena degbiten till en platta som jag lägger i en långpanna, 30×40 cm, som jag klätt med bakplåtspapper.

Brer ut den avsvalnade krämen på degplattan

IMG_2956  IMG_2958

Resterande deg gör jag 20 stycken kanelbullar av som jag placerar ut på vaniljkrämen i ett snyggt mönster. Tja, det finns väl inte så många sätt att lägga rullarna på :-)

IMG_2957   IMG_2959

Allt jäser och penslas sedan med uppvispat ägg

IMG_2960

Gräddas och dekoreras med florsockerglasyr!

Smarrigt värre kan många runt omkring mig intyga minsann :-)

IMG_2961IMG_2963IMG_2962IMG_2964IMG_2965

Påminner om butterkaka faktiskt…

Ha en härlig helg hälsar Kristina <3

Vaniljkrämbullar med kanel

Förberedelse: 15 minuter + 60 minuter jästid
Gräddningstid: 15-20 minuter
Antal: 20 stora bitar

Ingredienser:

  • 25 gram jäst
  • 3 dl kall mjölk
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 150 gram mjukt smör
  • ½ tsk salt
  • cirka 1 liter vetemjöl
  • Vaniljkräm:
  • 1½ dl mjölk
  • 1½ dl grädde
  • 2 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • ½ vaniljstång
  • 1½ msk majsstärkelse
  • Fyllning:
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • Till pensling och dekoration:
  • 1 ägg och florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Rör ut jästen i den kalla mjölken
  3. Tillsätt strösocker, ägg och salt
  4. Klicka i det rumsvarma smöret och arbeta in vetemjölet i degvätskan
  5. Knåda degen blank och smidig och låt den jäsa 30-40 minuter
  6. Koka under tiden vaniljkrämen
  7. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda frön plus skal och de andra ingredienserna i en kastrull och sjud till en tjock kräm.
  8. Låt krämen kallna, plocka bort vaniljskalet
  9. Blanda smör, socker och kanel till fyllningen
  10. Kläd en långpanna 30x40 cm med ett bakplåtspapper
  11. Dela den färdigjästa degen i två delar och kavla ut den ena halvan så den täcker långpannans botten
  12. Kavla ut den andra delen till en rektangulär platta och bred kanelfyllningen på den, rulla ihop och skär i 20 bitar
  13. Bred vaniljkrämen på degen i långpannan och placera ut de 20 kanelbullarna på krämen
  14. Låt allt jäsa 30 minuter
  15. Pensla med uppvispat ägg och grädda
  16. Låt kakan svalna och garnera sedan med florsockerglasyr.
  17. Skär i 20 bitar och njut!

Variera fyllningen i bullarna, tex mandelmassa, smör och apelsin eller kardemumma :-)

Inga kommentarer