Åhh, alla dessa öppnade lingonsyltburkar…

Känner ni igen det! :-)

I kylen står ett antal öppnade lingonsyltsburkar, varför? Tja, vem vet 😉

Jag tänkte i alla fall passa på och baka en god lingonkaka i långpanna. Med en spröd mördegsbotten och ett knaprigt havregrynsströssel ovanpå lingonsylten blir det riktigt smarrigt.

Långpannekakor är toppen, många kakor med minsta möjliga arbetsinsats :-)

IMG_2920

Här trycker jag ut mördegen i en form.

IMG_2921

På med lingonsylt och sedan strösslet. Gräddas till underbar knaprighet.

IMG_2922  IMG_2923

IMG_2924  IMG_2925

Inte helt fel att servera med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljkräm. Blir då samtidigt helt ok att serveras som dessert.

IMG_2926

Mycket har hänt sedan jag skrev senast.

Jag håller på att utbilda mig till ViktVäktarcoach och jobbar en del med det.

Jag var i förra helgen i Fornåsa inbjuden av Betelförsamlingen där att föreläsa över temat ”Livets Bröd” på deras kvinnofrukost. Vilken härlig morgon!!

IMG_2812   IMG_2813

Fornåsa ligger några mil utanför Linköping och då var valet inte svårt att göra ett besök på flygmuseet. Mäktig upplevelse.

IMG_2814IMG_2851IMG_2852

När man som jag är ViktVäktare får valen bli smarta på restauranger och caféer 😉

IMG_2854  IMG_2855

I helgen som var, blev det en härlig födelsedagstårta!

Fylld med sylt, banangrädde och chokladmousse, härligt god speciellt för små flickor 😉

IMG_2929   IMG_2928

IMG_2927

Ha en bra dag!

Kristina<3

Lingonkaka i långpanna

Förberedelse: 15 minuter
Gräddningstid: 20 minuter
Antal: 15-18 rutor

Ingredienser:

  • 4½ dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 150 gram smör
  • 1 ägg
  • 2 dl lingonsylt
  • Strössel:
  • 1½ dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smör

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader
  2. Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver i en bunke.
  3. Klicka i smöret och blanda ihop till en smulig deg.
  4. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg.
  5. Tryck ut degen i en smord form 20x30 cm
  6. Bred ut lingonsylten över degen
  7. Smält smöret till strösslet.
  8. Blanda havregryn, strösocker och vaniljsocker, häll över det smälta smöret.
  9. Rör om väl och bred strösslet över kakan.
  10. Grädda kakan och låt den svalna, skär sedan i fyrkanter.

Så gott med något vaniljigt till, kanske glass, sås eller kräm :-)

Inga kommentarer