Åhh, alla dessa öppnade lingonsyltburkar…
Känner ni igen det! 🙂
I kylen står ett antal öppnade lingonsyltsburkar, varför? Tja, vem vet 😉
Jag tänkte i alla fall passa på och baka en god lingonkaka i långpanna. Med en spröd mördegsbotten och ett knaprigt havregrynsströssel ovanpå lingonsylten blir det riktigt smarrigt.
Långpannekakor är toppen, många kakor med minsta möjliga arbetsinsats 🙂
Här trycker jag ut mördegen i en form.
På med lingonsylt och sedan strösslet. Gräddas till underbar knaprighet.
Inte helt fel att servera med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljkräm. Blir då samtidigt helt ok att serveras som dessert.
Mycket har hänt sedan jag skrev senast.
Jag håller på att utbilda mig till ViktVäktarcoach och jobbar en del med det.
Jag var i förra helgen i Fornåsa inbjuden av Betelförsamlingen där att föreläsa över temat ”Livets Bröd” på deras kvinnofrukost. Vilken härlig morgon!!
Fornåsa ligger några mil utanför Linköping och då var valet inte svårt att göra ett besök på flygmuseet. Mäktig upplevelse.
När man som jag är ViktVäktare får valen bli smarta på restauranger och caféer 😉
I helgen som var, blev det en härlig födelsedagstårta!
Fylld med sylt, banangrädde och chokladmousse, härligt god speciellt för små flickor 😉
Ha en bra dag!
Kristina<3
Förberedelse: 15 minuter
Gräddningstid: 20 minuter
Antal: 15-18 rutor
Ingredienser:
- 4½ dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 3 tsk bakpulver
- 150 gram smör
- 1 ägg
- 2 dl lingonsylt
- Strössel:
- 1½ dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 gram smör
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader
- Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver i en bunke.
- Klicka i smöret och blanda ihop till en smulig deg.
- Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en smord form 20x30 cm
- Bred ut lingonsylten över degen
- Smält smöret till strösslet.
- Blanda havregryn, strösocker och vaniljsocker, häll över det smälta smöret.
- Rör om väl och bred strösslet över kakan.
- Grädda kakan och låt den svalna, skär sedan i fyrkanter.