Ät en semla, eller ta två ;-)

ÄLSKAR SEMLOR!

Ja, så är det. Jag kan inte motstå dessa underbara bakverk som så här års finns i varenda gathörn. En semla för mig innehåller de klassiska smakerna vetedeg med kardemumma, mandelmassafyllning, rikligt med vispad osötad grädde och pudrad med florsocker… det är en semla. LÄS MER HÄR

Sen kan jag acceptera andra former på semlan, bara smakerna finns där. Så jag smaskar gärna i mig en wrapsemla, en nachosemla, en wienersemla eller en macaronsemla. Men vad är en räksemla, en nutellasemla eller en prinsessemla?

Nu är det ju så här att jag för närvarande går hos ViktVäktarna. Det har fungerat väldigt bra. Jag kommer berätta mer om min viktresa alldeles snart :-)

Hos ViktVäktarna är all mat tillåten, inga förbud. Men det är såklart jag kan ju inte smaska i mig tre semlor och tro att det är positivt för min viktnedgång, nä, så fungerar det inte. Men… jag kan äta lite mindre av det goda.

Därför har jag nu bakat klassiska semlor i tre olika storlekar! Perfekt!

En enkel men god vetedeg. Den innehåller både jäst och bakpulver som gör bullarna extra fluffiga.

Jag gör degen lite extra lös, sparar en del av vetemjölet som jag sedan blandar bakpulvret i.

IMG_2385

Här är degen ihoprörd och får jäsa 30 minuter.

IMG_2386

Vetemjöl med bakpulver

IMG_2387

När degen är färdigjäst knådar jag in mjölet som är blandat med bakpulvret till en smidig deg.

IMG_2388   IMG_2390

Jag gjorde tre storlekar. Använde mig av en hushållsvåg och vägde upp bullar 70 gram, 40 gram och 20 gram.

IMG_2391

Tripp, trall, trull!

IMG_2392   IMG_2393

Här får bullarna jäsa till dubbel storlek och sedan penslar jag dem med uppvispat ägg.

IMG_2395   IMG_2396

Ahhh, supernöjd med mina tripp, trall och trullsemlor. Fyllda med smidig mandelmassa och god grädde. Jag tycker det är rustikt och härligt att bara klicka på grädden. Så gräm dig inte om du inte har någon snygg sprits 😉

IMG_2400

Gott, gott! Jag åt en minisemla vilket rymdes alldeles utmärkt i min matbudget för dagen :-)

Ät och var glad!

Kristina<3

 

Semlor i tre storlekar

Förberedelse: 10 minuter + 60 minuters jästid
Gräddningstid: 8-10 minuter
Antal: 10 bullar á 70 gram eller 18 bullar á 40 gram eller 36 bullar á 20 gram

Ingredienser:

  • 75 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver 1 nypa salt
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning:
  • ½ dl mjölk
  • 75 gram mandelmassa
  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader
  2. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken, värm till 37 grader
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan
  4. Tillsätt socker, kardemumma och ägg
  5. Arbeta in 6 dl av vetemjölet och låt degen jäsa 30 minuter
  6. Blanda resten av mjölet med bakpulvret och en nypa salt
  7. När degen jäst klart, knåda degen smidig med resten av mjölet som blandats med bakpulver och salt
  8. Väg och rulla bullar i valfri storlek, lägg på bakplåtsklädd plåt, jäs 30 minuter
  9. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och grädda i 8-12 minuter beroende på storlek
  10. Låt bullarna kallna helt
  11. Gröp ur bullarna och blanda inkråmet med varm mjölk och riven mandelmassa
  12. Vispa grädden och fyll bullarna. Garnera med florsocker

Stor semla 14 smartpoints! Mellansemla 8 smartpoints! Minisemla 4 smartpoints :-)

Inga kommentarer