Ett bröd i röda toner, fyllt med nyttigheter :-)

I flyttningstider blir det inte så mycket med bakningen. Tiden går åt till jobbet och att plocka och packa. Hur mycket saker kan man egentligen samla på sig? Jag är en riktig ”kan vara bra att ha” samlare vilket visar sig nu. Säck efter säck åker ut till soprummet, skönt att slänga 🙂

Ska flytta ner på stan, eller rättare sagt till en liten ö strax utanför centrala Kalmar, Varvsholmen.

Varvsholmen är en plats i Kalmarsund med gamla anor. I många hundra år var det platsen för ett skeppsvarv, en epok som upphörde på 1980-talet. Efter 20 år av återhämtning har Varvsholmen åter blommat upp. Här byggs nu hus i parti och minut. Lägenheter blandas med radhus och företagshotell. Här finns gym och restauranger, och här skall jag bo i en fin lägenhet med utsikt över sundet mot Öland på ena sidan och mot grannön Ängö på andra sidan. På Ängö bodde min mamma och gick i första klass innan hon flyttade till Stockholm 1938.

Men lite bakning kan det ju bli ändå 🙂 Matbröd går ju alltid åt och jag gillar att baka bröd.

Den här gången fick det bli ett hitta på bröd, tager vad man haverprincipen är rolig att baka efter.

Fram ur skafferiet åkte röda linser och tomatpuré. Det fick bli rågsikt, grahamsmjöl och vetemjöl. Lite honung, sesamfrön och olja ställde jag på bakbänken. I kylskåpet stod filmjölk och lite morötter, ett paket jäst därtill.

Jag började med att koka en gröt på vatten och röda linser. Det går ganska fort. Efter 5-7 minuter är de ganska mosiga.

IMG_2006

Slog på filmjölken och mixade det hela med mixerstav till en slät degvätska.

IMG_2008

I degvätskan löste jag nu upp jästen och tillsatte de finrivna morötterna, tomatpuré, honung, salt och olja.

Sedan arbetade jag in de olika mjölsorterna.

IMG_2009  IMG_2010

En härlig deg som fick vila och jäsa till sig i 30 minuter.

IMG_2011

Under tiden rostade jag lite sesamfrön i en torr gjutjärnspanna.

IMG_2012   IMG_2014

När degen jäst färdigt delade jag den på hälften och kavlade ut bitarna till avlånga plattor cirka 10 x 50 cm.

IMG_2015

Jag penslade dessa längder med filmjölk

IMG_2013  IMG_2016

och strödde på rostade sesamfrön

IMG_2017

Sen skar jag länderna i cirka 8 bitar

IMG_2018

Här ligger de på plåt för jäsning ytterligare 30 minuter

IMG_2019

Färdiggräddat!

IMG_2022IMG_2023IMG_2024

Lycka till med baket!

Kristina<3

 

 

Brödbullar med röda linser och morötter

Förberedelse: 20 minuter 60 minuter jästid
Gräddningstid: 10-12 minuter
Antal: 16 stycken

Ingredienser:

  • 1 dl röda linser, 2 dl vatten och lite salt
  • 250 g finriven morot
  • 50 gram jäst
  • 4 dl filmjölk
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk honung
  • 1½ tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 dl rågsikt
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl special
  • Till pensling och garnering:
  • 3 msk rostade sesamfrön och ½ dl filmjölk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Koka linserna i vattnet tillsammans med saltat i cirka 5-10 minuter tills de blir till gröt
  3. Häll på filmjölken och mixa allt slätt med en mixerstav
  4. Lös upp jästen i degvätskan och tillsätt salt, tomatpuré, morötter, honung och olja
  5. Blanda väl och arbeta in de olika mjölsorterna. Ta inte allt vetemjöl på en gång.
  6. Låt degen jäsa 30 minuter rosta under tiden sesamfröna i en torr stekpanna
  7. Dela degen i två delar och kavla ut delarna till en smal platta cirka 10 x 50 cm
  8. Pensla med filmjölk och strö över de rostade sesamfröna
  9. Skär varje del i cirka 8 bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper
  10. Låt jäsa 30 minuter och grädda sedan i 10-12 minuter

Saftigt, fluffigt och försvinnande goda matbrödsbullar!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.