Det doftar nybakat av mandel, kardemumma och vanilj
1:a oktober idag. Vart tog september vägen? Hösten står på tröskeln och jag tycker det är ganska skönt, älskar den härligt höga luften som är nu.
På onsdag är det den 4:e oktober och kanelbullensdag, vilket jag tycker är en dag väl värd att fira! Mer bullar åt folket 🙂
Här kommer ett recept på vetebröd, lite annorlunda utbakningssätt och väldigt saftigt och gott. Byt ut kardemumman mot kanel och du har en god kanelbulle till den: oktober. Eller behåll kardemumman och lägg till kanel… varför inte? 🙂
Titta gärna på mitt inlägg från förra året där jag tog fram en minst sagt lite annorlunda kanelbulle, det receptet hittar du HÄR.
En härlig vetedeg med bland annat gräddfil som gör den mjuk och saftig. Den får jäsa till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
Fyllningen består av en massa goda smaker, smör, nymortlad kardemumma, vanilj och mandel.
Delar degen i två delar och kavlar ut delarna till cirka 30×40 cm eller en plåtstorlek.
Jag penslar med uppvispat ägg ett rutmönster, 30 rutor och lägger en klick fyllning mitt i varje ruta.
Lägger sedan på den andra delen och trycker till mellan fyllningen så det bildas rutor.
Penslar allt med uppvispat ägg och strör på flagad mandel. Gräddar
Bra om den stora kakn får svalna helt innan du skär ut rutorna, men det är svårt att hålla fingrarna borta 😉
Ha en bra och god kanelbullens dag!
Kristina<3
Ingredienser:
- 100 gram rumsvarmt smör
- 1½ dl gräddfil
- 4 dl mjölk
- 50 gram jäst
- ½ tsk salt
- 1½ dl strösocker
- 15-16 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 400 gram mandelmassa
- 100 gram mjukt smör
- 1 tsk nystött kardemumma
- ½ tsk vaniljpulver
- eventuellt även 1 tsk kanel
- 1 ägg till pensling
- flagad mandel
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader
- Ljumma mjölk och gräddfil till 37 grader
- Smula jästen i en bunke och slå på mjölken
- Tillsätt socker, salt och det rumsvarma smöret i klickar
- Blanda och arbeta sedan in mjölet och knåda till en smidig deg som får jäsa 30 minuter.
- Blanda det rumsvarma smöret till fyllningen med kryddor och riven mandelmassa
- Dela degen i två delar och kavla ut den ena till en platta 30x40 cm som täcker ett bakplåtspapper
- Med uppvispat ägg pensla ett rutmönster 6x5 rutor och lägg en klick fyllning på varje ruta.
- Kavla ut den andra delen med deg och lägg den över fyllningen.
- Tryck till med tex ett knivskaft så ett rutmönster bildas och det stängs till runt varje fyllning och runt hela vetekakan.
- Låt den jäsa 30 minuter
- Pensla med uppvispat ägg och strö på flagad mandel
- Grädda 15-20 minuter
- Låt svalna helt innan vetekakan skärs i rutor