Enkla äppelmuffins i festlig form :-) använd gelésocker.

Tyvärr så verkar det som om det inte är ett ”äppelår” i år. Det är brist på svenska äpplen mycket på grund av den köldknäpp som kom sent i våras. Men visst hittar vi svenska äpplen i affären, så passa på och njut medans de finns!

Jag fick lust att göra enkla äppelmuffins men med en liten twist. Min twist är väl främst att jag valde en form som gör att mina muffins ser ut som små pajer. Sedan garnerade jag med ett lager gelé som är extremt lätt att få till om du har gelésocker hemma.

IMG_1498   IMG_1502

Jag skar mina äpplen fortfarande med skalet på i tunna skivor.

IMG_1500

Smeten är en enkel smet där smöret smältes och ägg och strösocker vispas pösigt.

IMG_1499   IMG_1501

IMG_1503   IMG_1504

IMG_1505

När jag helt min smet i formarna så garnerade jag med mina fina äppelskivor, Innan jag gräddade så strödde jag på lite strösocker och kanel.

IMG_1506   IMG_1507

Så här fina blev mina festmuffins!

IMG_1509

Gelésockret är ett socker blandat med karragenan och fruktkärnmjöl. Det är helt vegetabilistikt. Superbra när du vill göra dekorationsgelé, pannacotta eller mousser. Bra beskrivningar finns på paketet. Jag brukar också använda det i den vispade grädde när jag gör marsipantårta. Problemet är att det är väldigt sött. Vill man ha ett vegetabiliskt alternativ till gelatin så går AgarAgar alldeles utmärkt att använda. Men nu vill jag ha en enkel gelé som gärna får vara söt och då blir det perfekt med gelésocker. Jag kokar här ihop 1 dl vatten med 1 dl gelésocker. Det får koka 1 minut, sen har man en perfekt gelé att dekorera med.

IMG_1513

IMG_1514

Att servera med en klick vaniljgrädde eller glass är inte helt fel 🙂

IMG_1516

IMG_1517   IMG_1518

Se så fina de blev 🙂

Kristina <3

 

Festliga äppelmuffins med gelé

Förberedelse: 15 minuter
Gräddningstid: 20 minuter
Antal: 9 stora muffins

Ingredienser:

 • 125 gram smör
 • 1 ½ dl strösocker
 • 2 ägg
 • 2½ dl vetemjöl
 • ½ tsk bakpulver
 • 2 msk mjölk
 • 3-4 svenska mindre äpplen
 • strösocker, kanel och gelésocker
 • vaniljgrädde, vaniljkräm eller vaniljglass till servering

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 175 grader
 2. Smält smöret och låt det svalna
 3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt
 4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner de i äggsmeten
 5. Tillsätt mjölk och smält smör
 6. Rör smeten jämn och häll den i formarna
 7. Skiva äpplena tunnt och stick ner dem i formarna
 8. Strö på strösocker och kanel, grädda
 9. Låt muffinsen kallna
 10. Koka ett gelésocker och dekorera muffinsen med ett tunnt lager gelé

Servera med något gott vaniljigt :-)

Inga kommentarer

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.