Zebrakaka med chokladganache. Lär dig mer om ganache.

En god TIGERKAKA  (länk till recept) sitter ju aldrig fel! En saftig komposition med mörk smakrik chokladsmet och ljus ljuvlig vaniljsmet.

Jag har bakat många tigerkakor och nu tänkte jag ta smeten till en annan variation och göra en zebrakaka.

Då varvar man smeten i cirklar, varannan ljus och varannan mörk.

IMG_1260   IMG_1261

Resultatet blir helt annorlunda från en tigerkaka. Roligt är att varva fler olika färger på smeten.

IMG_1262

Snyggt snitt!

IMG_1263

Jag valde att dekorera med en mörk chokladganache,

IMG_1265   IMG_1266

och en ros från trädgården 🙂

IMG_1267

Chokladganache är en blandning av choklad och grädde som kan användas för att fylla eller täcka tårtor eller praliner. Ganachen kan smaksättas med olika smaksättningar typ kaffe, alkohol, citrusskal med mera.

Mängden grädde och choklad varierar lite men vanligast är 1 dl grädde till 100 gram choklad. Ju mer choklad ju fastare ganache, men till slut blir det tryffel 🙂

För att göra en ganache hettar man upp grädden nästan till kokpunkten, häller den över finhackad choklad och rör blandningen slät och jämn.

För att få ganachen blank och fin kan man klicka i lite smör mot slutet.

Till den här kakan använde jag 150 gram finhackad mörk choklad, 1 dl vispgrädde och 1 msk smör.

Vill du använda ganache till tårtfyllning kan du låta den svalna och sedan vispa upp den så blir den lite fluffigare. Den kan då också användas till att spritsa till exempel på cup cakes.

Lite kom ihåg:

  • 100g mörk choklad och 1 dl vispgrädde för mjukare ganache.
  • 200 g mörk choklad och 1 dl vispgrädde för fastare ganache. Bra till att fylla tårtor med, håller formen bra,
  • 250 gram mjölkchoklad och 1 dl vispgrädde för mjölkchokladganache.
  • 300-350 gram vit choklad och 1dl vispgrädde för vit chokladganache.

Lycka Till!

Kristina<3

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.