Här tronar en kejsarkrona på Adam från Gustavsberg!

Ja, där hör den väl verkligen hemma, kejsarkronan, på fina Adam signerad Stig Lindberg Gustavsberg.

Serien tillverkas i äkta benporslin. Stig Lindberg var ju en av de mest framträdande formgivare av det svenska folkhemmet på 1950- och 60-talet. En av mina främsta favoritformgivare och än i dag är hans design mycket populär och eftertraktad.

Nu är jag på jakt efter Eva… 😉

Kejsarkronan kallas även Polyneé och är en av många olika sorters fyllda mördegsformar.

Kejsarkronan är fylld med hasselnötsmassa och har ett kors av mördeg som garnering.

IMG_1095   IMG_1096

Jag använde mig av rostade skalade hasselnötter som jag köpt färdigrostade, smidigt tycker jag 🙂

IMG_1055

Dessa mixar jag med florsocker och äggvita till en jämn smet eller massa

IMG_1056

Jag använde  mina fina lite mindre bakelseformar av äldre datum. Då blev det cirka 20 stycken lejsarkronor. Du kan även använda lite större formar, men de skall vara veckade.

IMG_1057

Blanda snabbt ihop alla ingredienser till mördegen låt den vila kallt en stund. Smörj och mjöla dina formar.

IMG_1061  IMG_1062

Spara en del av degen, kavla ut den och sporra ut små smala remsor.

IMG_1063

Tryck ut degen i formarna och fyll på hasselnötsmassan. Lägg på ett kors av mördegsremsorna.

IMG_1064  IMG_1065

Grädda!

IMG_1068

Se så vackert det blev!

Lite florsocker på toppen…

IMG_1070IMG_1073

IMG_1074IMG_1075

Lycka till med din bakning och njut av ditt porslin du har i dina gömmor 😉

Kristina<3

Kejsarkronor

Förberedelse: 15 minuter + 30 minuters vilotid
Gräddningstid: 10-12 minuter
Antal: 18-20 stycken

Ingredienser:

  • Till mördegen:
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • ½ dl strösocker
  • 2 äggulor
  • Till fyllning:
  • 100 gram rostade och skalade hasselnötter
  • 3 dl florsocker
  • 2 äggvitor

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Smörj och mjöla dina veckade bakelseformar
  3. Arbeta ihop ingredienserna till mördegen till en smidig deg och låt den vila kallt en stund
  4. Mixa hasselnötterna fint i matberedaren och tillsätt florsocker och äggvita till en jamn smet
  5. Tryck ut degen i bakelseformarna, spara en bit som du kavlar ut och sporrar ut till smala längder cirka 0,5 cm
  6. Fyll formarna med hasselnötsmassan, men inte ända upp till kanten. Lägg de sporrade längderna i ett kors över kakorna.
  7. Grädda 10-12 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
  8. Ta ut dem ur formarna när de svalnat något.

Älskar retroporslin :-)

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.