Med smak av Medelhavets stränder…

Tänk dig själv, en dadelpalm som vajar för den lätta havsbrisen någonstans på en vit sandstrand. Från Kairo till Casablanca en bredd av god mat och goda bakverk…

Ok säger nu vän av geografi, Casablanca ligger inte vid Medelhavet!

Jag vet.

Nog om det 😉

Här kommer en god liten sockrig munsbit, som faktiskt inte alls är så söt som bakverk från Nordafrika brukar vara. Dadlarna står för den mesta sötman och det blir bara behagligt!

Jag hackar 200 gram kärnfria dadlar i stora bitar och kokar dem i lite vatten cirka 5 minuter. Häll av vattnet men SPARA det och kyl ner det. Det behövs 1 dl lite senare.

IMG_1054  IMG_1058

I matberedaren blandar du nu 4 dl fint vetemjöl, 125 gram kallt smör i bitar och 3 msk strösocker.

 

IMG_1059

Detta kör du till en smulig massa.

IMG_1060

Häll nu i det kalla vattnet, 1 dl och de kokta dadlarna. Kör till en smidig deg, snabbt, snabbt, annars blir kakorna gärna lite sega. Om du vill så kan du här smaksätta med cirka 1 msk apelsinblomvatten, det ger den karakteristiska smaken för bakverk från mellanöstern och Nordafrika.

Låt degen vila kallt cirka 1 timme.

IMG_1066  IMG_1067

Rulla till små bollar och lägg i lite större petitfourformar i papper. Eller strunta i formarna och lägg direkt på bakplåtspapper.

 

IMG_1069

Grädda i 175 grader 15-20 minuter

IMG_1081

Rulla dem i florsocker när de svalnat något!

IMG_1076 IMG_1077

Serveras med fördel till en kopp rykande hett myntate med pinjenötter i 🙂

IMG_1078

Lycka Till!

Kristina<3

 

 

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.