Ett härligt grytbröd med valnötter

Ett gott surdegsbröd, varför inte ?

Med valnötter, lång jästid och gräddat i järngryta blir brödet fulländat! Jag lovar 😉

Ja, det tar lite lång tid i anspråk, men varför inte, det blir ett gott bröd värt all den tid som det tar!

Alla torra ingredienser rörs ihop i en stor bunke. Sedan tillsätter jag surdeg och vatten. Allt rörs ihop till en lös deg, Den täcker jag med plastfolie och låter jäsa minst 8 timmar, gärna över natten.

IMG_0968  IMG_0969

När degen jäst häller jag ut den på ett mjölat bakbord.

IMG_0970

Jag arbetar den smidig genom att vända och spänna den minst 6 till 8 gånger,

IMG_0971

Den arbetade degen lägger jag sedan tillbaka i bunken och låter den jäsa i rumstemperatur i minst 3 timmar.

IMG_0972

När tiden för gräddning närmas sig sätter jag ugnen på 225 grader och sätter in min järngryta i ugnen.

IMG_0973

Låt gjutjärnspannan stå i ugnen i minst 30 minuter. Ta sedan ut den, OBS VARM! och lägg degen i grytan.

Sänk värmen till 200 grader och grädda i 30 minuter med locket på.

IMG_0976  IMG_0977

Ta av locket och grädda i ytterligare 20-25 minuter tills brödet fått fin färg.

IMG_0978

Stjälp upp brödet och servera!

IMG_0979  IMG_0980

IMG_0981

Ett mycket saftigt och hållbart bröd!

Lycka till med brödbaket!

Kristina<3

Recepttitel

Förberedelse: 15 minuter+ minst 12 timmars jästid
Gräddningstid: 30+ 25 minuter minuter
Antal: 1 limpa

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl special
  • 2½ dl rågsikt
  • ½ tsk torrjäst
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 dl valnötter
  • 2 msk färsk rågsurdeg
  • 3½ dl kallt vatten

Gör så här:

  1. Rör samman alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Tillsätt surdeg och vatten, rör till en kladdig deg.
  3. Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i kyl minst 8 timmar, gärna över natten.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
  5. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa i 3 timmar på varm och dragfri plats.
  6. Sätt ugen på 225 grader
  7. Ställ in en gjutjärnspanna med lock i ugnen cirka 30 minuter
  8. Ta ut grytan, OBS VARM, och lägg i degen. Lägg på locket, sänk ugnen till 200 grader och grädda brödet i 30 minuter.
  9. Ta av locket från pannan och grädda ytterligare 20-25 minuter till brödet fått fin färg. Om du använde termoneter ska den visa 96-98 grader.
  10. Lät gärna brödet vila innan du skär i det!

Ett gott, saftigt och hållbart bröd!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.