Saftiga kanelbriocher

Det är gott med kaffe och bulle, eller saft och bulle, eller mjölk och bulle…

Ja, kort sagt, det går åt många bullar på sommaren.

Jag tog tag i en ny variant av kanelbulle för mig och satsade på en briochedeg. Resultatet blev över förväntan gott 🙂

En deg som nästan påminner om mjuk kaka, men ändå inte. Låt inte mängden ägg skrämma dig, det är dom som gör det!

Först löser jag upp jästen i ljummen mjölk och blandar i den mindre mängden vetemjöl. Detta låter jag jäsa till dubbelstorlek, cirka 30 minuter.

IMG_0934   IMG_0938

Socker och smör vispas vitt och poröst. Jag knäcker 5 ägg och blandar ner dem i socker/smör blandningen och vispar ett tag.

IMG_0935   IMG_0936

Den här blandningen vänder jag nu ner i den jästa degen och arbetar in resten av vetemjölet till en smidig deg.

IMG_0937

IMG_0939

Den här degen delar jag i bitar som för mig vägde 50 gram, vilket jag tyckte var lagom. Jag fick då ut 25 bullar.

IMG_0940

Jag rullade bullarna till bollar och gjorde ett hål i mitten så de såg ut som en donut 🙂

Dessa la jag i små aluminiumformar

IMG_0941  IMG_0942

Låt dem jäsa och fyll sedan hålet med kanelblandningen, det skall vara rikligt med fyllning 😉

IMG_0943  IMG_0944

Efter jäsning så penslade jag bullarna med uppvispat ägg och gräddade genast!

IMG_0946  IMG_0954

Visst är det härligt med rikligt med fyllning som går ända ner till botten!

IMG_0950  IMG_0949

IMG_0956  IMG_0953

IMG_0952

Lycka Till med bullbaket!

Kristina<3

 

 

Kanelbriocher

Förberedelse: 15 minuter+ 60 minuter jästid
Gräddningstid: 8-10 minuter
Antal: cirka 25 stycken

Ingredienser:

  • 2 dl ljummen mjölk
  • 50 gram jäst
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 150 gram smör
  • ½ dl strösocker
  • 5 ägg
  • cirka 1 liter vetemjöl
  • Fyllning:
  • 125 gram smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 tsk kanel
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 250 grader
  2. Lös upp jästen i den ljumma mjölken
  3. Tillsätt den mindre mängden mjöl och salt
  4. Arbeta degen och åt den jäsa till dubbel storlek
  5. Rör smöret med strösockret, tillsätt äggen och fortsätt vispa
  6. Tillsätt detta i degen och arbeta in den större mängden mjöl
  7. Arbeta degen smidig
  8. Forma degen till bullar, cirka 50 gram styck
  9. Gör ett hål i mitten på varje bulle och lägg bullarna i aluminiumformar
  10. Rör ihop fyllningen och fyll bullarna
  11. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek
  12. Pensla dem med ägg och grädda

Använd samma deg men variera fyllningen! Mandelmassa, vaniljkräm, äppelmos...

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.