Vegetariska kåldolmar, mums i magen :-)

Kåldolmar…

Vem älskar inte en riktigt härlig husmanskostmiddag med kåldolmar, gräddsås, potatis, lingon och inlagd gurka.

Javisst är det gott! Men det finns alternativ som ger en helt annan upplevelse, men så gott ändå!

Jag brukar göra vegetariska kåldolmar på sojafärs, ris, lök, ja precis som de konventionella men med vegetariskt innehåll.

Idag provade jag ett annat sätt, baserat på bönor och goda grönsaker.

Kålen är viktig. Jag hittade ett fint huvud, som jag skalade bladen av, försiktigt, ett och ett.

IMG_0915

Bladen blancherade jag sedan snabbt i kokande saltat vatten och la upp dem på en handduk för att rinna av

IMG_0917   IMG_0918

Fyllningen är baserad på bönor (valfri sort, snyggt med röda), havregryn, kryddor och ägg.

IMG_0916

Till en avrunnen tetra med bönor tar jag 3½ dl havregryn och två ägg. Detta mixar jag ihop till en färs som jag kryddar först med salt och peppar. Sedan fyllde jag på med finhackad rödlök och purjolök, finhackad paprika i två färger, strimlade soltorkade tomater, hackad ruccola och finhackad persilja. Smaka av med flera kryddor om du vill.

IMG_0919

Färsen slog jag sedan in i ett kålblad som ett litet paket.

IMG_0920

Dessa stekta jag gyllenbruna i smör, sirap salt och peppar. Att ringla lite sirap över är lite som pricken över i:et. Kålens sötma kommer fram och karameliseras tillsammans med sirapen.

IMG_0921

En fin färg blir det!

IMG_0922

Jag kör dem sedan i ugnen på 175 grader cirka 15 minuter.

IMG_0923

Vad ska man nu servera till dessa läckerheter? Ja, det går naturligtvis bra med de klassiska tillbehören. Men somrigt är en bulgursallad med pesto cremefraiche på soltorkade tomater. Eller smörslungade nykokta potatisar med gräslök, persilja och dill och en citrusgräddfil. Mums 🙂

IMG_0924IMG_0925

IMG_0926IMG_0927

Lycka Till!

Kristina<3

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.