Två somriga tårtor

Födelsedagarna duggar tätt så här års. Ja, hos mina barn alltså…

En i maj och två nu i juli.

Roligt att få baka tårta!

Den här gången fick det bli en saftig mazarintårta med frukt och bär i gelé. Det här är en kul tårta att göra. Jag gjorde en liten mazarinbotten, 20 cm i diameter. Jag använde mig av ett traditionellt mazarinrecept med mycket mald mandel i smeten. Jag gräddade min lilla tårtbotten och så blev det några små mazariner därtill.

IMG_0298

När tårtbotten kallnat är det bara att gå på med garnering! Välj fritt, låt tårtan ha en temafärg eller blanda färger, frukter och bär efter säsong. Det går även bra med konserverad frukt!

IMG_0302   IMG_0303

Jag gjorde gelé på gelésocker den här gången. Det är ganska sött, men det passar bra på den här tårtan med mycket syrliga bär.

Gelésocker kokar man lätt till ett fint dekorationsgelé med lika delar vatten. Instruktioner står på paketet.

 

IMG_0304   IMG_0314

En smarrig tarte eller tårta, serveras med fördel med en klick lättvispad vaniljgrädde 🙂

IMG_0326

Jag gjorde även en marängtårta. Lätt att tillaga, tar lite tid i ugnen men det är den värd.

IMG_0301   IMG_0308

Ugnen sattes på 225 grader.

4 äggvitor vispar jag hårt tillsammans med ½ krm salt. När äggvitorna är fasta vispar jag ner 2½ dl strösocker och fortsätter vispa tills marängen är tjock och blank. Vispar tillsist ner 1 msk Maizena 2 tsk vaniljsocker och 1 tsk vitvinsvinäger. Jag bredde ut marängen på ett bakplåtspapper och gjorde en liten grop i mitten, plats för fyllning.

In med marängen i den supervarma ugnen som jag genast sänkte till 125 grader. Här fick den nu stå i 1½ timme, sedan stängde jag av ugnen helt, kvar stod kakan tills ugnen var kall. Gör gärna detta dagen innan tårtkalaset 🙂

IMG_0310   IMG_0311

Jag fyllde min marängtårta med vispgrädde blandat med lemoncurd och dekorerade med physalis och passionsfrukt. En härligt syrlig och fräsch tårta som passade bra ihop med den tyngre och sötare mazarintårtan.

IMG_0330

Lycka till med ditt tårtbak i sommarvärmen 🙂

Kristina<3

 

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.