En hjärtlig kaka <3, vad du behöver veta för att göra en mjuk kaka med mönster

Bilder på många fina mjuka kakor har jag sett med allehanda vackra mönster. En överraskning när man skär i den mjuka kakan som finurligt döljer sitt innehåll. Hur fungerar det? Hur får jag in det fina mönstret i kakan? Jo, det har jag nu tagit reda på och började enkelt med en kaka med ett hjärta i. Inte så avancerat kanske, men tekniken fick jag kläm på 🙂

En avlång form är lättaste att börja med. Smörj och bröa eller mjöla noggrant.

IMG_0275

Den första smeten gräddas i en liten långpanna, jag gjorde min första smet brun med kakao. Låt svalna

IMG_0271   IMG_0272

Stansa sedan ut hjärtan som är lagom stora för den form du valt. Jag fick mycket kaka över, men det blir perfekt till små kondisbitar typ arraksbollar eller arraksrullar (dammsugare)

IMG_0273   IMG_0274

Sedan gjorde jag den andra smeten som i mitt fall är en vaniljsmet.

Fyllde upp någon centimeter i botten på formen.

IMG_0276

Sedan staplade jag hjärtana upp och ner på längden tätt, tätt i formen.

Här gjorde jag ett fel, jag tryckte ner hjärtana i smeten och då kom dom för nära botten, som blir uppåtsidan när du vänder på kakan. Det har jag lärt mig nu 😉

IMG_0277   IMG_0278

Sedan var det bara att hälla på resten av vaniljsmeten och grädda kakan.

IMG_0279

Hemliga kakan 🙂

IMG_0280

Oj! 🙂

IMG_0282

Jag tyckte kakan behövde en glasyr och en liten dekoration på toppen.

IMG_0283

 

IMG_0284   IMG_0285

Använde mina hjärtformar och tryckte ut ett mönster som jag fyllde konturerna med. En enkel ganska tjock florsockerglasyr.

 

IMG_0286   IMG_0287

Blev en uppskattad kaka bland små flickor <3

IMG_0288

Lycka Till och låt fantasin och kreativiteten flöda fritt!

Kristina<3

Sockerkaka med dolt mönster

Förberedelse: 45 minuter
Gräddningstid: 30 minuter
Antal: 1kaka

Ingredienser:

  • Sockerkakssmet 1 med kakao
  • 75 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • Sockerkakassmet 2 med vanilj
  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker + lite vaniljpulver
  • 1 dl mjölk
  • Till glasyren:
  • 50 gram smör
  • 3 msk kaffe
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och smörj och bröa en avlång sockerkaksform
  3. Gör den första sockerkakssmeten
  4. Smält smöret och låt det svalna
  5. Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt och vitt
  6. Blanda de torra ingredienserna i en skål för sig
  7. Blanda ner dem i smeten och tillsätt smör och mjölk, blanda väl
  8. Häll kakaosmeten i långpannan, grädda cirka 20 minuter, låt svalna
  9. Stansa ut hjärtan lagom stora för din sockerkaksform
  10. Blanda ihop sockerkakssmet 2 precis som sockerkakssmet 1
  11. Fyll upp formen cirka 1 cm med smeten. "Klistra fast" hjärtana upp och ned tätt intill varandra längs hela formen
  12. Häll resten av sockerkassmeten i formen och grädda cirka 30 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar
  13. Till glasyren smälter du smöret och blandar i resten av ingredienserna.
  14. Dekorera efter behag .-)

Använd andra färger och smaksättningar!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.