Brytbröd med honungs och äppelrostade solroskärnor
Sommar och sol… ja inte precis just nu, regnet öser ner, visserligen välbehövligt men solen saknas så fort den skyms av molnen.
Det som är bra med regniga semesterdagar, det är att man kan, utan någon uppoffring, vara inne och baka 🙂 både en härlig och mysig känsla.
Jag fick lust att göra ett solrosbröd, utvecklade detta till att brödet skulle innehålla rårivet äpple, och varför inte honungsrosta alltsammans i rapsolja!
1 dl solrosfrön och 1 rårivet äpple
Klädde en liten långpanna med ett bakplåtspapper och rörde ut jästen i ljummet vatten
Rostade så solrosfröna i olja tills de blir alldeles gyllenbruna och en sagolik doft sprider sig i köket
Äpple och honung blandas i och jag rör runt ett par varv och slår sedan det hela i degvätskan
Tillsätter salt och mjöl
Degen knådas och får jäsa 30 minuter
Plattar ut degen i långpannan och skårar ut portioner, 16 stycken valde jag, jag låter den vila cirka 30 minuter och penslar sedan med filmjölk
Gräddar och vips finns där ett saftigt och välsmakande brytbröd
Lycka Till!
Kristina<3
Ingredienser:
- 50 gram jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 2 tsk salt
- 2 msk rapsolja
- 1 dl solrosfrön
- 1 litet äpple rårivet
- 2 msk honung
- 1 dl dinkel fullkorn, eller något annat grövre mjöl
- 10-11 dl vetemjöl special
- Till pensling: filmjölk
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader
- Lös upp jästen i det ljumma vattnet
- Rosta solroskärnorna gyllenbruna i rapsoljan, tillsätt äpple och honung
- Blanda ner blandningen i degvätskan, tillsätt salt
- Blanda i mjölet och knåda degen smidig och blank
- Låt den jäsa 30 minuter
- Kläd en liten långpanna med ett bakplåtspapper
- Tryck ut den färdigjästa degen i formen och skär ut rutor, nagga med en gaffel
- Låt jäsa 30 minuter
- pensla brödet med filmjölk och grädda 20-30 minuter