Brytbröd med honungs och äppelrostade solroskärnor

Sommar och sol… ja inte precis just nu, regnet öser ner, visserligen välbehövligt men solen saknas så fort den skyms av molnen.

Det som är bra med regniga semesterdagar, det är att man kan, utan någon uppoffring, vara inne och baka 🙂 både en härlig och mysig känsla.

Jag fick lust att göra ett solrosbröd, utvecklade detta till att brödet skulle innehålla rårivet äpple, och varför inte honungsrosta alltsammans i rapsolja!

1 dl solrosfrön och 1 rårivet äpple

IMG_0112

Klädde en liten långpanna med ett bakplåtspapper och rörde ut jästen i ljummet vatten

IMG_0113   IMG_0115

Rostade så solrosfröna i olja tills de blir alldeles gyllenbruna och en sagolik doft sprider sig i köket

IMG_0114   IMG_0116

Äpple och honung blandas i och jag rör runt ett par varv och slår sedan det hela i degvätskan

IMG_0117   IMG_0118

Tillsätter salt och mjöl

IMG_0119

Degen knådas och får jäsa 30 minuter

IMG_0120

IMG_0121

Plattar ut degen i långpannan och skårar ut portioner, 16 stycken valde jag, jag låter den vila cirka 30 minuter och penslar sedan med filmjölk

IMG_0122   IMG_0123

Gräddar och vips finns där ett saftigt och välsmakande brytbröd

IMG_0124

Lycka Till!

Kristina<3

IMG_0139

Brytbröd med honungs och äppelrostade solroskärnor

Förberedelse: 15 minuter plus 60 minuter jästid
Gräddningstid: 20-30 minuter
Antal: 16 stycken

Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 litet äpple rårivet
  • 2 msk honung
  • 1 dl dinkel fullkorn, eller något annat grövre mjöl
  • 10-11 dl vetemjöl special
  • Till pensling: filmjölk

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Lös upp jästen i det ljumma vattnet
  3. Rosta solroskärnorna gyllenbruna i rapsoljan, tillsätt äpple och honung
  4. Blanda ner blandningen i degvätskan, tillsätt salt
  5. Blanda i mjölet och knåda degen smidig och blank
  6. Låt den jäsa 30 minuter
  7. Kläd en liten långpanna med ett bakplåtspapper
  8. Tryck ut den färdigjästa degen i formen och skär ut rutor, nagga med en gaffel
  9. Låt jäsa 30 minuter
  10. pensla brödet med filmjölk och grädda 20-30 minuter

Saftigt!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.