Härliga bärtarteletter med vaniljfyllning. Läs om mördeg

En liten bärpaj så här i sommartider är det väl ingen som säger nej till 🙂

Inte så svårt att få till och jag ska visa er ett bra recept på mördeg som är bra att ha i huvudet. Jag kan tycka att de flesta mördegsrecept skiljer sig åt och det kan vara svårt att veta vad de olika ingredienserna har för betydelse för mördegen.

Jag använde mig av den så kallade 1-2-3 degen.

Till exempel:

100 gram strösocker

200 gram smör

300 gram vetemjöl

Till det 1 ägg

IMG_0021IMG_0022IMG_0023

Kör allt i matberedaren med knivar till en smidig deg. Den får inte överarbetas. Då utvecklas gluten och bildar starka glutentrådar som gör att degen drar ihop sig vid gräddningen. Plasta in degen och låt den vila i kyla.

Strösocker gör degen spröd och knaprig. Använd florsocker om du vill ha degen med stabil och hållbar, bra vid just tarteletter.

Smör blir alltid godare än margarin, så är det bara 🙂 använd smält smör och du får en knäckig mördeg.

Vanligt vetemjöl är bäst. Det får inte innehålla för mycket protein (gluten) så undvik vetemjöl special.

Hela ägg gör degen enklare att kavla, mer elastisk.

Äggula gör degen mer knaprig och gulare  färgen.

Jag sätter alltid in mina fodrade formar i frysen 60 minuter innan jag gräddar dem. Det gör att kanterna inte åker ner och florsocker gör som sagt degen mer stabil.

Vill du undvika att en fyllning, typ lemoncurd, gör mördegen blöt kan du pensla degen med äggula de sista minuterna av gräddningen, det bildas då en fuktspärr.

Så nedan ser du hur jag fodrat mina tarteletter med mördeg och gräddat dem i 175 grader tills de blir knaprigt gyllene.

 

IMG_8605

IMG_8606

Strax innan servering fyller jag dem med en god vaniljkräm och dekorerar med bär eller frukt. Jag använde jordgubbar, hallon, blåbär och björnbär.

IMG_8607   IMG_8608

Jag smälter sedan lite rödvinbärsgelé och napperar mina bärtatletter. Ibland använder jag gelésocker som ger en alldeles utmärkt napperingsgelé.

IMG_8609   IMG_8610

In i kylskåpet ett tag, en är det klart för servering 🙂

IMG_8611

IMG_8613

IMG_8614

IMG_8615

IMG_8616

Kristina<3

 

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.