Rabarbercurd med smak av kardemumma och lime

Vilken underbar helg vi haft här i södra delen av vårt avlånga land. Solen har flödat och träd och blommor grönskar.

Vad passar bättre än ett fat med nybakade släta kardemummabullar i gröngräset? Inte mycket kan mäta sig med den upplevelsen 🙂

En vanlig vetedeg med mycket nymortlad kardemumma i. Stora bullar på 80 gram, det är grejer det!

IMG_8599

Rabarbern växer så det knakar hos mamma på Öland. Jag valde ut de rödaste stjälkarna jag kunde hitta för att koka en god rabarbercurd.

Det är inte fel att ha en burk i kylen så här i sommartider. Det finns många användningsområden och som fyllning i en jordgubbstårta är den en svårslagen kandidat,

Här är min nyskördade rabarber

IMG_8554

Jag ansar och sköljer, skär den sedan i bitar som jag lägger i en kastrull. Strör på den mindre mängden strösocker och låter rabarbern stå och dra i 15-20 minuter.

IMG_8555   IMG_8556

Häller på vattnet och låter rabarbern koka tills alla bitar är upplösta

IMG_8557

Purén mixar jag, när den svalnat något, med en stavmixer till en helt slät puré

IMG_8558

Äggulorna lägger jag i en bunke som jag sätter på ett sjudande vattenbad,

Jag vispar äggulorna lätt tills det blir ett skum, jag häller i strösocker och salt, fortsätter att vispa lugnt.

IMG_8559   IMG_8560

Rör tills det att äggblandningen är varm men inte het, den skall också tjockna något. Tillsätt rabarberpurén i omgångar och rör tills allt tjocknat.

IMG_8561   IMG_8562

Dra kastrullen av värmen och klicka i smöret, rör tills smöret smält.

Smaksätt med nymortlad kardemumma och limejuice

IMG_8563

IMG_8564

IMG_8565

Håller sig cirka en vecka i kylskåp.

IMG_8567   IMG_8570

IMG_8572   IMG_8573

Vad ska jag använda min nykokta rabarbercurd till?

Ja, det kommer ni inom kort att få ta del av.

Ha en bra dag 🙂

Kristina<3

 

Rabarbercurd med kardemumma och lime

Förberedelse: 20 minuter
Koktid: 30 minuter
Antal: cirka ½ liter

Ingredienser:

  • 400 gram rabarber
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • 6 äggulor
  • 1½ dl strösocker
  • ½ krm salt
  • ½ -1 tsk nymortlad kardemumma
  • 1-2 tsk limejuice
  • 50 gram smör

Gör så här:

  1. Skölj och ansa rabarbern och skär den i mindre bitar
  2. Lägg bitarna i en kastrull och strö över ½ dl strösocker och rör om ett par varv, låt rabarern stå 15-20 minuter
  3. Häll i vattnet i kastrullen och låt koka upp och koka på medelvärme
  4. Låt koka tills det blir puré
  5. Ta kastrullen av värmen och låt svalna
  6. Mixa purén slät med en stavmixer
  7. Lägg äggulorna i en bunke och placera bunken över vattenbad
  8. Vispa gulorna till skum och tillsätt strösocker och salt
  9. Vispa lätt hela tiden tills äggen blir varma men absolut inte heta
  10. När äggulorna tjoknat lite tillsätts rabarberpurén lite i sänder. Rör hela tiden
  11. Rör tills rabarbercurden är varm och tjocknat
  12. Tag kastrullen av värmen och klicka i smöret, rör tills smöret är upplöst
  13. Smaksätt till sist curden med nymortlad kardemumma och limejuice

Häll upp på glasburk, håller sig cirka en vecka i kylen

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.