Öland spirar i vårsolen och en maffig födelsedagstårta

För sjätte  året i rad arrangerar Ölands skördefest Öland Spirar, ett välbesökt evenemang när Öland är som allra vackrast. Det stämde verkligen denna soliga och varma lördag i maj.

En fin dag att fira mellansonens 28:e födelsedag.

Vi startade vår dag med en tur till Ekerum resort. Meningen var att vi skulle äta lunch på golfrestaurangen men först blev det en havsnära promenad med ”mack”kastning.

IMG_8482 IMG_8483 IMG_8484 IMG_8485 IMG_8486IMG_8486

Ekerum ligger strax innan Borgholm och stoltserar med en fin golfbana. Här spelades förövrigt Lasse Åbergs ”Den ofrivilliga golfaren” in.

Maten var vällagad och det smakade riktigt gott att sitta på uteserveringen.

IMG_8450  IMG_8449

IMG_8448

Efter lunch åkte vi till Äppelrums gård för att klappa söta små lamm och titta på vad gården hade att bjuda.

IMG_8451  IMG_8455

IMG_8459  IMG_8457

Vidare mot Borgholm där vi avverkade en kortare stadsvandring för att sedan åka mot pittoreska Stora Rör där en gofika väntade.

IMG_8460  IMG_8461

Klockan hade nu hunnit bli sen eftermiddag så vi begav oss mot Kalmar och en bakad potatis middag 🙂

Med Eurovision Song Contest på tv:n smakade vi på den goda chokladtårtan som dottern och jag bakat kvällen innan.

Vi bakade fyra bottnar 15 cm i diameter, receptet går bra att dubbla och göra fler och större bottnar av.

Övergrädda inte bottnarna, de ska vara saftiga.

IMG_8417   IMG_8419

Lägg ut bottnarna på ett bakplåtspapper så de kallnar ordentligt. Gör under tiden marängsmörkrämen med dulche leche och chokladfrostingen.

IMG_8420   IMG_8418

lägg ihop bottnarna med smörkrämen.

IMG_8423   IMG_8424

Täck tårtan med chokladfrostingen och spritsa den dekor du vill ha.

IMG_8427

Jag hittade en kartong med små söta minipraliner som passade utmärkt på denna tårta,

IMG_8468   IMG_8472

IMG_8469  IMG_8480

IMG_8492  IMG_8491

En mycket god tårta som vinner på att stå kallt över natten 🙂

Lycka Till

Kristina<3

 

 

 

 

Chokladtårta med kolasmörkräm och chokladfrosting

Förberedelse: 60 minuter
Gräddningstid: 20 minuter
Antal: 1 tårta 4-6 personer

Ingredienser:

  • Dubbla receptet om du vill ha en större tårta som räcker till 10-12 personer. Till tårtbottnarna behövs:
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 50 gram kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1/4 dl rapsolja
  • 1 dl filmjölk
  • 1 dl starkt kaffe
  • 1 ägg lätt uppvispat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Till smörkrämen behövs:
  • 170 gram smör
  • 2 stora äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 gram dulche de leche färdig kolasås
  • Till chokladfrostingen behövs:
  • 200 gram mörk choklad 50%
  • 25 gram kakao
  • ½ dl kokande vatten
  • 170 gram smör
  • ½ dl florsocker
  • en nypa salt
  • Garnering:
  • Jag använde minichokladpraliner. Men ta det du vill ha, jordgubbar är gott, eller varför inte bara lite flingsalt :-)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Jag använde fyra låga formar 15 cm i diameter, dessa smorde jag och pudrade med kakaopulver
  3. Jag siktade alla torra ingredienser i en skål och tillsatte sedan de flytande ingredienserna
  4. Blandade allt till en jämn smet och fördelade den i formarna
  5. Gräddade bottnarna i cirka 15-20 minuter, de får inte bli torra.
  6. Låt de färdiga bottnarna kallna helt på ett bakplåtspapper och under en bakduk
  7. Under tiden bottnarna kallnade gjorde jag marängsmörkrämen och chokladfrostingen
  8. Till smörkrämen så rörde jag smöret vitt och mjukt
  9. Äggvitorna blandade jag med sockret och placerade bunken över ett vattenbad med lätt sjudande vatten
  10. Jag vispade lätt för hand tills allt socker var upplöst
  11. Jag tog bort skålen från vattenbadet och vispade med elvispen tills marängen blev vit och toppig.
  12. Vispa sedan in det mjuka smöret i marängen
  13. Tillsätt vaniljsockret och tillsist kolakrämen (dulche leche)
  14. Smält chokladen till frostingen i vattenbad och låt den svalna något
  15. Blanda kakaon med det varma vattnet
  16. Blanda smör, florsocker och salt och vispa tills det blir vitt och fluffigt
  17. Rör ner den smälta chokladen och sist kakaon, rör till en jämn och len frosting
  18. Montera tårtan med smörkräm emellan bottnarna
  19. Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan och ställ den i kylen 20 minuter

Dekorera gärna med ditt favorit chokladgodis!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.