Öland spirar i vårsolen och en maffig födelsedagstårta
För sjätte året i rad arrangerar Ölands skördefest Öland Spirar, ett välbesökt evenemang när Öland är som allra vackrast. Det stämde verkligen denna soliga och varma lördag i maj.
En fin dag att fira mellansonens 28:e födelsedag.
Vi startade vår dag med en tur till Ekerum resort. Meningen var att vi skulle äta lunch på golfrestaurangen men först blev det en havsnära promenad med ”mack”kastning.
Ekerum ligger strax innan Borgholm och stoltserar med en fin golfbana. Här spelades förövrigt Lasse Åbergs ”Den ofrivilliga golfaren” in.
Maten var vällagad och det smakade riktigt gott att sitta på uteserveringen.
Efter lunch åkte vi till Äppelrums gård för att klappa söta små lamm och titta på vad gården hade att bjuda.
Vidare mot Borgholm där vi avverkade en kortare stadsvandring för att sedan åka mot pittoreska Stora Rör där en gofika väntade.
Klockan hade nu hunnit bli sen eftermiddag så vi begav oss mot Kalmar och en bakad potatis middag 🙂
Med Eurovision Song Contest på tv:n smakade vi på den goda chokladtårtan som dottern och jag bakat kvällen innan.
Vi bakade fyra bottnar 15 cm i diameter, receptet går bra att dubbla och göra fler och större bottnar av.
Övergrädda inte bottnarna, de ska vara saftiga.
Lägg ut bottnarna på ett bakplåtspapper så de kallnar ordentligt. Gör under tiden marängsmörkrämen med dulche leche och chokladfrostingen.
lägg ihop bottnarna med smörkrämen.
Täck tårtan med chokladfrostingen och spritsa den dekor du vill ha.
Jag hittade en kartong med små söta minipraliner som passade utmärkt på denna tårta,
En mycket god tårta som vinner på att stå kallt över natten 🙂
Lycka Till
Kristina<3
Ingredienser:
- Dubbla receptet om du vill ha en större tårta som räcker till 10-12 personer. Till tårtbottnarna behövs:
- 1½ dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 50 gram kakao
- 1 tsk bikarbonat
- ½ tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 1/4 dl rapsolja
- 1 dl filmjölk
- 1 dl starkt kaffe
- 1 ägg lätt uppvispat
- 1 tsk vaniljsocker
- Till smörkrämen behövs:
- 170 gram smör
- 2 stora äggvitor
- ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 125 gram dulche de leche färdig kolasås
- Till chokladfrostingen behövs:
- 200 gram mörk choklad 50%
- 25 gram kakao
- ½ dl kokande vatten
- 170 gram smör
- ½ dl florsocker
- en nypa salt
- Garnering:
- Jag använde minichokladpraliner. Men ta det du vill ha, jordgubbar är gott, eller varför inte bara lite flingsalt :-)
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader
- Jag använde fyra låga formar 15 cm i diameter, dessa smorde jag och pudrade med kakaopulver
- Jag siktade alla torra ingredienser i en skål och tillsatte sedan de flytande ingredienserna
- Blandade allt till en jämn smet och fördelade den i formarna
- Gräddade bottnarna i cirka 15-20 minuter, de får inte bli torra.
- Låt de färdiga bottnarna kallna helt på ett bakplåtspapper och under en bakduk
- Under tiden bottnarna kallnade gjorde jag marängsmörkrämen och chokladfrostingen
- Till smörkrämen så rörde jag smöret vitt och mjukt
- Äggvitorna blandade jag med sockret och placerade bunken över ett vattenbad med lätt sjudande vatten
- Jag vispade lätt för hand tills allt socker var upplöst
- Jag tog bort skålen från vattenbadet och vispade med elvispen tills marängen blev vit och toppig.
- Vispa sedan in det mjuka smöret i marängen
- Tillsätt vaniljsockret och tillsist kolakrämen (dulche leche)
- Smält chokladen till frostingen i vattenbad och låt den svalna något
- Blanda kakaon med det varma vattnet
- Blanda smör, florsocker och salt och vispa tills det blir vitt och fluffigt
- Rör ner den smälta chokladen och sist kakaon, rör till en jämn och len frosting
- Montera tårtan med smörkräm emellan bottnarna
- Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan och ställ den i kylen 20 minuter