Festlig toscakaka på vackra Dresden
Det här är en av mina absoluta favoritserviser. Dekoren är framtagen av Stig Lindberg för Gustavsbergs porslinsfabrik.
I samband med invigningen av utställningen ”Blåvitt porslin” på Medelhavsmuseet i Stockholm 2008 återlanserades dekoren Dresden som är en variation på ett Meissen mönster från 1740-talet.
Tidigare var Dresden i produktion vid Gustavsbergs Porslinsfabrik 1888-1913 samt 1962-1980.
Visst är det vackert!
Nedan ser ni en tallrik med just ett Meissenmönster som alltså står förebild för Dresden.
Så friskt och fräscht med blått och vitt.
På den här fina assietten skall jag lägga ett riktigt klassiskt bakverk, en toscakaka. Det blir den klassiska kakan men med en liten twist 🙂
Jag börjar med att rosta hasselnötter i en het stekpanna. Sedan lägger jag dem i en handduk och gnuggar bort skalen så gott det går. Mandeln skållar jag och skalar.
En toscakaka skall enligt mig gräddas i en gammal hederlig gjutjärnsstekpanna. Men det är min tradition och det går lika bra med en rund springform med löstagbara kanter.
Här har jag smörjt och bröat vår gamla familjeklenod.
Vispa rumsvarmt smör, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägg och vispa på. Vänd ner gräddfilen och mjölet blandat med bakpulvret
Blanda väl
Lägg smeten i pannan och grädda
Gör undertiden glasyren.
Hacka hälften av nötterna och mandeln, behåll den andra hälften hel
Smält smöret och blanda det med socker, mjöl, sirap och mjölk. Låt det få ett uppkok och blanda ner nötter och mandel.
När kakan är nästan färdiggräddad, ta ut den ur ugnen och häll på glasyren, höj sedan ugnsvärmen och grädda fem minuter till. Knäckigt skall det bli!
Vackert på vackra Dresden ;.)
Inte helt fel att servera lite glass eller grädde till.
Kristina<3
Ingredienser:
- 2½ dl vetemjöl
- 1½ dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 100 gram rumsvarmt smör
- 1 ägg
- 1 dl gräddfil
- Till glasyren:
- 100 gram sötmandel
- 100 gram hasselnötter
- 50 gram smör
- ½ dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk sirap
- 1 msk mjölk
- smör och ströbröd till formen
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader
- Rosta hasselnötterna i en torr het stekpanna tills det börjar knäppa i skalen. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.
- Skålla och skala sötmandeln
- Vispa smör, strösocker och vaniljsocker till en vit och porös smet.
- Tillsätt ägget och fortsätt vispa
- Vänd ner gräddfilen
- Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten
- Smörj och bröa en rund form, häll i smeten
- Grädda 25-30 minuter
- Gör under tiden glasyren
- Hacka hälften av nötter och mandel och låt hälften vara hela
- Smält smöret i en kastrull och blanda ner strösocker, vetemjöl, sirap, och mjölk
- Ge det hela ett uppkok och blanda sedan ner mandel och nötter
- Ta kakan ur ugnen när den nästan är klar och häll glasyren över kakan
- Höj ugnsvärmen till 225 grader och grädda kakan ytterligare 5 minuter tills den får en knäckig yta