Festlig toscakaka på vackra Dresden

Det här är en av mina absoluta favoritserviser. Dekoren är framtagen av Stig Lindberg för Gustavsbergs porslinsfabrik.

I samband med invigningen av utställningen ”Blåvitt porslin” på Medelhavsmuseet i Stockholm 2008 återlanserades dekoren Dresden som är en variation på ett Meissen mönster från 1740-talet.

Tidigare var Dresden i produktion vid Gustavsbergs Porslinsfabrik 1888-1913 samt 1962-1980.

IMG_8246  IMG_8247

Visst är det vackert!

Nedan ser ni en tallrik med just ett Meissenmönster som alltså står förebild för Dresden.

Så friskt och fräscht med blått och vitt.

375px-Teller_Zwiebelmuster (bild från Wikipedia)

På den här fina assietten skall jag lägga ett riktigt klassiskt bakverk, en toscakaka. Det blir den klassiska kakan men med en liten twist 🙂

Jag börjar med att rosta hasselnötter i en het stekpanna. Sedan lägger jag dem i en handduk och gnuggar bort skalen så gott det går. Mandeln skållar jag och skalar.

IMG_8230   IMG_8231

 

IMG_8232

En toscakaka skall enligt mig gräddas i en gammal hederlig gjutjärnsstekpanna. Men det är min tradition och det går lika bra med en rund springform med löstagbara kanter.

Här har jag smörjt och bröat vår gamla familjeklenod.

IMG_8233

Vispa rumsvarmt smör, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägg och vispa på. Vänd ner gräddfilen och mjölet blandat med bakpulvret

IMG_8234  IMG_8235

Blanda väl

IMG_8236

Lägg smeten i pannan och grädda

IMG_8237

Gör undertiden glasyren.

Hacka hälften av nötterna och mandeln, behåll den andra hälften hel

 

IMG_8238

Smält smöret och blanda det med socker, mjöl, sirap och mjölk. Låt det få ett uppkok och blanda ner nötter och mandel.

IMG_8239   IMG_8240

När kakan är nästan färdiggräddad, ta ut den ur ugnen och häll på glasyren, höj sedan ugnsvärmen och grädda fem minuter till. Knäckigt skall det bli!

IMG_8241   IMG_8242

Vackert på vackra Dresden ;.)

IMG_8244   IMG_8245

Inte helt fel att servera lite glass eller grädde till.

Kristina<3

Toscakaka

Förberedelse: 30 minuter
Gräddningstid: 30 minuter
Antal: 8-10 bitar

Ingredienser:

  • 2½ dl vetemjöl
  • 1½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 1 dl gräddfil
  • Till glasyren:
  • 100 gram sötmandel
  • 100 gram hasselnötter
  • 50 gram smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk sirap
  • 1 msk mjölk
  • smör och ströbröd till formen

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Rosta hasselnötterna i en torr het stekpanna tills det börjar knäppa i skalen. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.
  3. Skålla och skala sötmandeln
  4. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker till en vit och porös smet.
  5. Tillsätt ägget och fortsätt vispa
  6. Vänd ner gräddfilen
  7. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten
  8. Smörj och bröa en rund form, häll i smeten
  9. Grädda 25-30 minuter
  10. Gör under tiden glasyren
  11. Hacka hälften av nötter och mandel och låt hälften vara hela
  12. Smält smöret i en kastrull och blanda ner strösocker, vetemjöl, sirap, och mjölk
  13. Ge det hela ett uppkok och blanda sedan ner mandel och nötter
  14. Ta kakan ur ugnen när den nästan är klar och häll glasyren över kakan
  15. Höj ugnsvärmen till 225 grader och grädda kakan ytterligare 5 minuter tills den får en knäckig yta

Gott med grädde eller glass :-)

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.