Som en hel middag i en liten smarrig chokladboll ;-)

Oj, oj, oj…

Det här var riktiga små energibollar. Faktiskt kan dom helt klart ersätta en middag med sina ingredienser som ger dig nyttig energi 🙂

Nu överdriver jag kanske en aning, men ett ruskigt bra och framförallt gott mellanmål blir det i alla fall.

Bollarna är mjölkfria, sockerfria och glutenfria, passar de flesta med andra ord.

Väldigt mättande kan jag intyga. Till och med jag lyckades inte få i mig fler än två, det är anmärkningsvärt 😉

Receptet innehåller tahini/sesampasta. Investera i en bra, ekologisk tahini den är användbar bland annat för att göra goda röror. Smaken av sesam i de här bollarna är framträdande och ger god smak.

Vill du ha extra god chokladsmak så kan du tillsätta lite kakaonibs i smeten, det förhöjer.  Kakaonibs är små bitar av krossade kakaobönor utan skal som små chokladchips fast utan socker och tillsatser.

Det här blir en stor sats med bollar, jag gjorde dom ganska stora, du väljer själv storlek.

 

IMG_8021

Här mixar jag glutenfria havregryn till mjöl

IMG_8023

Mixar dadlar, kikärtor och tahini

IMG_8024   IMG_8025

Tillsätter kakao, havremjöl, kardemumma och salt. River sedan ner 1-2 rårivna morötter

IMG_8026

Mixar tills det blir en homogen smet

IMG_8027

Rullar till bollar…

IMG_8028  IMG_8029

…som jag rullar i rostade sesamfrön eller riven kokos (rosta den gärna, det glömde jag…)

 

IMG_8032  IMG_8033

Mums!

Choklad och sesambollar med smak av kardemumma

Förberedelse: 15 minuter
Gräddningstid: Vila i kyla 60 minuter
Antal: 20 stora bollar

Ingredienser:

  • 1 burk kokta kikärtor, avrunnen och sköljd
  • 1-2 rårivna morötter
  • 140 gram mjuka kärnfria dadlar
  • 100 gram glutenfria havregryn
  • 4 msk kakao
  • ½ dl tahini
  • ½ msk nymortlad kardemumma
  • en nypa salt
  • 2 msk kakaonibs (valfritt)
  • Rostade sesamfrön och riven kokos att rulla bollarna i

Gör så här:

  1. Mixa de glutenfria havregrynen till fint mjöl
  2. Mixa dadlar, kikärtor, och tahini till en jämn smet
  3. Tillsätt havregryn, kakao, kardemumma och salt
  4. Mixa och tillsätt så mycket rårivna morötter som behövs för att det ska bli en bra chokladbollssmet
  5. Blanda i kakaonibs om du önskar
  6. Rulla bollar och rulla dem i rostade sesamfrön eller rostad riven kokos
  7. Kyl i minst 60 minuter

Variera smaksättning, istället för kardemumma kan du tillsätta rivet ekologskt apelsinskal, lakritspulver, chili, pistagenötter...

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.