Gör en vegetarisk matpaj

Ibland, eller ganska ofta, är det ju så att det står helt stilla i huvudet vad som skall stå på middagsbordet. Jag vet att planering, veckohandling, långa listor och framförhållning är svaret på detta problem, men så är inte livet funtat, inte mitt i alla fall 😉

Det är bra att ha något trumfkort i rockärmen, något recept, någon maträtt som alltid går att svänga ihop, byggd på ingredienser som för det mesta finns hemma i kyl och skafferi.

Matpaj är ett sådant trumfkort för mig.

Har jag ingredienser till en pajdeg och till en äggstanning, då är det bara att köra enligt principen, ”man tager vad man haver”.

Jag kör idag en vegetarisk paj.

Jag skall nu leda er igenom hur jag går till väga. Det är bra att kunna ett bra recept på pajdeg i huvudet. Här kommer ett enkelt sådant som räcker till en paj för fyra personer.

1½ dl vetemjöl + 1½ dl lite grövre vetemjöl typ graham, fullkorn.

125 gram smör

2 msk iskallt vatten (smält isbit)

½ tsk salt

Nu har du ett basrecept som du kan variera lite som du vill med smaksättning, jag valde idag att ha i solroskärnor i degen.

 

IMG_7809   IMG_7810

Jag tar smöret och lägger det i en skål, idag tillsammans med solroskärnor. Smälter en isbit.

 

IMG_7811

På med mjölet, hälften bör vara ett kraftigt vetemjöl, men sen kan du variera lite mellan grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl, dinkelfullkorn eller vad du har. Mjölet bör vara baserat på sädesslaget vete. Vill du ha något annat typ råg eller havre så ta då kombinationen 2 dl vetemjöl och 1 dl annat mjöl.

Tillsätt det iskalla vattnet och salt.

IMG_7812

Knåda snabbt ihop degen

IMG_7813

Tryck ut degen i en smörd valfri form och ställ den i frysen i 30 minuter. Det är viktigt att det är i frysen och inte kylen. Degen skall vara stenfryst när du ska grädda den.

IMG_7815  IMG_7817

Grädda pajdegen i 10 minuter i 200 grader. Se så fint den håller formen när den är fryst!

IMG_7814  IMG_7816

Nu till fyllningen som är det roligaste. Här är det bara du själv som kan sätta stopp för din fantasi och kreativitet.

Jag hittade lite gammal färsk sparris som jag kokade i bitar några minuter, sen fyllde jag på med andra frysta gröna grönsaker, haricots verts, broccoli och romanesco. Kokade ½ – 1 minut

IMG_7818

Grönsakerna hällde jag av och lät dem svalna

IMG_7819  IMG_7820

Hittade en burk med smaksatt Keso (lök) som jag la i botten på pajformen, på det la jag lite god riven ost. Osten är viktig i en paj tycker jag, det ger god smak och krämighet.

IMG_7822

På med grönsakerna

IMG_7823  IMG_7824

Äggstanningen är formeln 1 dl mjölk per ägg. Här använder jag 4 ägg och således 4 dl mjölk. Krydda rejält, salt, peppar, kryddörter, lite chili… gör en smakrik äggstanning, tänk på att det är en massa grönsaker som skall smaksättas.

IMG_7825

På med äggstanningen och in i ugnen cirka 30 minuter eller tills du ser att äggstanningen ”stannat” helt. Fortfarande 200 grader på ugnen

IMG_7826  IMG_7827

IMG_7828

Servera med en god sallad, jag hade fetaost och oliver, och gärna en dressig eller kall sås 🙂

Lycka Till!

Kristina<3

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.