”Stina” kör en dammsugare…

Det här en riktig favorit hos mig. Inte bara för namnet ”Stina” utan dekoren är ju bara för härlig. Färgerna gör mig glad och just nu känns det som en riktig vårtallrik. Det var Helmer Ringström som för Gefle porslinsfabrik designade denna servis ”Stina” under 1970-talets första hälft. Retro, så det förslår 🙂

Jag fick inspiration att lägga ett riktigt klassiskt svenskt bakverk på den här assietten, en glad grön kaka skulle passa som ett vårtecken.

Valet av kaka föll då på en punschrulle eller som kakan kallas i folkmun, en dammsugare 🙂

Den är grön!

IMG_7885  IMG_7886

Se, sådana rena fina linjer!

IMG_7841 IMG_7842

När man gör en klassisk punschrulle så bygger det på att man har någon form av sockerkaksrest eller muffinsrest. Har du inte det men ändå vill baka punschrullar så köp din några neutrala muffins eller en liten sockerkaka, det är lösningen. För att det blir bäst med sockerkakssmulor 😉

Jag mixar sockerkakan till fina smulor.

IMG_7843

Sen tillsatte jag smör, florsocker, vaniljsocker och kakao.

 

IMG_7844

Mixade ihop allt till en deg.

IMG_7845  IMG_7846

Denna smaksatte jag med arraksessens. Degen fick nu vila i cirka 1 timme kallt

IMG_7847

Jag köpte en rulle färdigfärgad marsipan som jag kavlade ut med hjälp av florsocker. Jag kavlade min platta till 10×40 cm.

IMG_7848  IMG_7849

Arraksdegen fick bli en rulle som jag lindade in i marsipanen

IMG_7850

Om du penslar med lite vatten i kanten så fastnar marsipanen bättre

IMG_7851

Smarrigt värre 🙂 Låt rullen vila kallt en stund innan du skär dem i bitar.

IMG_7852

Det blev marsipan över, den gjorde jag tio små hjärtan av

IMG_7853  IMG_7856

Här smälter jag en god mörk choklad

IMG_7857

Jag penslade mina gröna hjärtan med lite choklad

IMG_7867

Rullarna skar jag i cirka 4 cm långa bitar, 10 stycken

IMG_7868  IMG_7869

”Klistrade” fast hjärtana med lite choklad och doppade sedan ändarna i den smälta chokladen

IMG_7887  IMG_7888

Dom här kakorna blev inte långvariga i mitt kök. Dammsugarhungriga munnar flockades…

Visst blev den fin på ”Sina” 🙂

Hurra för våra klassiska kakor!!

Kristina<3

Punschrullar

Förberedelse: 30 minuter + 1 timmes vila
Antal: 10 stycken

Ingredienser:

  • 75 g smör
  • 3/4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 150 gram sockerkaka eller neutral muffins
  • 200 gram grön marsipan
  • mörk blockchoklad, arraksessense eller punsch

Gör så här:

  1. Mixa sockerkakan eller muffinsen i matberedaren till fina smulor
  2. Blanda i smör i bitar, flor och vaniljsocker och kakao, mixa ihop till en deg
  3. Smaksätt med arrak eller punsch
  4. Ställ degen kallt i 30 minuter
  5. Kavla under tiden ut marsipanen till en avlång kaka 10x40 cm
  6. Rulla degen till en rulle och rulla in den i marsipanen, fäst kanten med lite vatten
  7. Lägg rullen kallt i 30 minuter
  8. Smält under tiden chokladen i vattenbad
  9. Ta ut rullen och dela den i 4 cm bitar, 10 stycken
  10. Doppa ändarna i smält choklad och låt den stelna

Jag fick lite grön marsipan över som jag gjorde hjärtan utav och dekorerade med!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.