Mazariner i massor

Älskar mazariner, detta klassiska bakverk med anor från 16-1700 talet.

Mazarinen är bakad som en liten pastej, där skalet består av en mördeg och fyllningen i de flesta fall är en blandning innehållande mandel. Oftast är kakan fylld med mandel och nästan alltid toppad med vit glasyr.

Troligen är bakverket uppkallat efter en kardinal Jules Mazarin 🙂

Det finns variationer på den klassiska mazarinen, till exempel en cubamazarin med choklad och hasselnötter, eller en katalan som innehåller hallonsylt.

Fick för ett tag sedan väldigt stor lust att vara kreativ och hitta på en mängd olika mazarinsmaksättningar, det var riktigt roligt och något jag verkligen kan rekommendera 🙂

 

IMG_1674

En god mördeg är viktigt, ta det bästa recept du har.

IMG_1676   IMG_1678

Jag använder mig av mandelmassa i mina mazariner, det tycker jag är enkelt och smidigt.

IMG_1677

Här är mina 8 smaksättningar: äpple och kanel, körsbär och choklad, björnbär, mocca, passionsfrukt, punsch, apelsin och citron/lime.

IMG_1679

Smidigt med mazarinformar i aluminium, dessa har jag hittat på en marknad

IMG_1680   IMG_1681

Mazarinerna vänder jag upp och ner när de kommer ur ugnen. Blir fina och platta då.

IMG_1687

En Björnbärsmazarin. Jag har lagt två björnbär i mandelsmeten och glaserat med florsocker och björnbärssaft.

IMG_1688

En äppelkanelmazarin. Jag har lagt en kaneldoppad äppelklyfta i mandelsmeten och glaserat med smält äppelgelé.

IMG_1689

En citron/limemazarin. Smeten är smaksatt med lime och citronsaft. En florsockerglasyr med citrussaft och zeste av lime/citron.

IMG_1690

En moccamazarin. Mandelsmeten är smaksatt med frystorkat kaffe och glasyren är utrörd med kaffe, dekorerad med kaffebönor i choklad.

IMG_1691

En apelsinmazarin. Mandelsmeten är smaksatt med apelsinlikör och florsockerglasyr med apelsinsaft och zeste av apelsin på toppen

IMG_1692

En punschmazarin. God punsch i mandelsmeten och glasyren utrörd med lite punsch, en riktig liten goding 😉

IMG_1693

En passionsmazarin. Passionsfrukt både i mandelsmeten och i florsockerglasyren.

IMG_1694

En choklad och körsbärsmazarin. Mandelsmeten är smaksatt med en god kakao och körsbärslikör. Toppad med smält choklad och ett körsbär.

IMG_1695  IMG_1683  IMG_1696

Smarrigt värre!

Måste nog ändå vara sanningsenlig och varna den oerfarne bagaren att ge sig på detta. Det är ingen förstagångskaka 😉 . Övning ger dock som bekant färdighet, så gör ett gäng traditionella mazariner först, så går det säkert alldeles utmärk att släppa loss mazarinfantasin!

Lycka Till!

Kristina<3

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.