Små söta karlsbadersemlor med mandel och valnötsfyllning

Jag ansluter mig till den stora grupp av semleälskare som förespråkar de klassiska smakerna, vetedeg, mandel, kardemumma och vispgrädde.

Jag kunde dock inte låta bli att göra en liten twist och skapa en variant, dock inte långt från originalet.

Jag har gjort en lite mindre semla, använt mig av en karlsbaderdeg som blir lite tyngre men väldigt spröd och sedan avslutade jag med att hacka ner lite valnötter i fyllningen för att få fram ett härligt crunch.

Receptet ger mellan 35-40 små semlor där bullen väger 40 gram.

IMG_7675

Jag börjar med att lösa upp jästen i mjölken som jag ljummat på lite. Jag tillsätter ägg, nystött kardemumma och strösocker

IMG_7676

Här har jag blandat hälften av vetemjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten

IMG_7677

Nu får smeten vila under handduk i 30 minuter

IMG_7678  IMG_7679

Efter det så arbetar jag in det rumsvarma smöret tillsammans med resten av vetemjölet. Arbetar och knådar till en smidig deg.

IMG_7680

Degen låter jag vila cirka 15 minuter, delar den sedan i 40 grams bitar 35-40 stycken

IMG_7681

Rullar runda bullar som jag lägger på plåt

IMG_7692

Nu får bullarna jäsa 40 minuter och sedan penslar jag dem med uppvispat ägg, och gräddar dem i hög värme 8-10 minuter

IMG_7697  IMG_7698

När den färdiggräddade bullen har kallnat helt gröper jag ur dem och använder inkråmet till fyllningen

 

IMG_7700  IMG_7699

Varm mjölk, riven mandelmassa rörs ihop med inkråmet till en smidig fyllning. Sedan tillsätter jag grovt hackade valnötter

IMG_7702

Fyllningen får inte bli för hård. Fyll bullarna och spritsa vispad grädde över det hela. På med locket och rikligt med florsocker.

IMG_7703IMG_7704IMG_7705

 

IMG_7706

Klassiskt med en lite twist 🙂

Lycka Till och glad fettisdag!

Kristina<3

Söta små karlsbadesemlor med mandel och valnötsfyllning

Förberedelse: 15 minuter + 80 minuter jästid
Gräddningstid: 8-10 minuter
Antal: 35-40 stycken

Ingredienser:

  • 25 gram jäst
  • 3 dl mjölk 3%
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1-2 tsk nystötta kardemummakärnor
  • 13-14 dl vetemjöl (800g)
  • 1½ tsk bakpulver
  • 275 gram rumsvarmt smör
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • Till fyllning:
  • 250 gram mandelmassa
  • inkråm av bullarna
  • cirka 1-2 dl het mjölk
  • 100 gram grovhackade valnötter
  • 3-5 dl vispgrädde
  • Till garnering:
  • Florsocker

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader
  2. Ljumma mjölken och lös upp jästen i den
  3. Tillsätt ägg, strösocker och nystötta kardemummakärnor, blanda väl
  4. Blanda hälften av vetemjölet med bakpulvret och blanda ner det i degvätskan
  5. Låt degen stå och vila 30 minuter övertäckt
  6. Klicka ner det rumsvarma smöret i degen och arbeta in det tillsammans med resten av mjölet
  7. Låt degen vila 10-15 minuter
  8. Dela degen i jämnstora 40 gramsbitar 35-40 stycken
  9. Rulla bitarna till jämnstora bullar och lägg dem på plåt
  10. Låt bullarna jäsa i 40 minuter
  11. Pensla dem med uppvispat ägg och grädda i 8-10 minuter
  12. Låt bullarna svalna på galler
  13. När bullarna är kalla, skär av ett lock och gröp ur dem
  14. Använd inkråmet och blanda det med het mjölk och riven mandelmassa, gör fyllningen ganska lös.
  15. Blanda till sist ner de grovhackade valnötterna och fyll semlorna
  16. Vispa grädden och spritsa den på bullarna
  17. Lägg på locket och pudra florsocker över

Är det inte så här man säger om bakverk: "Är dom små får man ta två"! :-)

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.