Små söta karlsbadersemlor med mandel och valnötsfyllning
Jag ansluter mig till den stora grupp av semleälskare som förespråkar de klassiska smakerna, vetedeg, mandel, kardemumma och vispgrädde.
Jag kunde dock inte låta bli att göra en liten twist och skapa en variant, dock inte långt från originalet.
Jag har gjort en lite mindre semla, använt mig av en karlsbaderdeg som blir lite tyngre men väldigt spröd och sedan avslutade jag med att hacka ner lite valnötter i fyllningen för att få fram ett härligt crunch.
Receptet ger mellan 35-40 små semlor där bullen väger 40 gram.
Jag börjar med att lösa upp jästen i mjölken som jag ljummat på lite. Jag tillsätter ägg, nystött kardemumma och strösocker
Här har jag blandat hälften av vetemjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten
Nu får smeten vila under handduk i 30 minuter
Efter det så arbetar jag in det rumsvarma smöret tillsammans med resten av vetemjölet. Arbetar och knådar till en smidig deg.
Degen låter jag vila cirka 15 minuter, delar den sedan i 40 grams bitar 35-40 stycken
Rullar runda bullar som jag lägger på plåt
Nu får bullarna jäsa 40 minuter och sedan penslar jag dem med uppvispat ägg, och gräddar dem i hög värme 8-10 minuter
När den färdiggräddade bullen har kallnat helt gröper jag ur dem och använder inkråmet till fyllningen
Varm mjölk, riven mandelmassa rörs ihop med inkråmet till en smidig fyllning. Sedan tillsätter jag grovt hackade valnötter
Fyllningen får inte bli för hård. Fyll bullarna och spritsa vispad grädde över det hela. På med locket och rikligt med florsocker.
Klassiskt med en lite twist 🙂
Lycka Till och glad fettisdag!
Kristina<3
Ingredienser:
- 25 gram jäst
- 3 dl mjölk 3%
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1-2 tsk nystötta kardemummakärnor
- 13-14 dl vetemjöl (800g)
- 1½ tsk bakpulver
- 275 gram rumsvarmt smör
- Pensling:
- 1 ägg
- Till fyllning:
- 250 gram mandelmassa
- inkråm av bullarna
- cirka 1-2 dl het mjölk
- 100 gram grovhackade valnötter
- 3-5 dl vispgrädde
- Till garnering:
- Florsocker
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader
- Ljumma mjölken och lös upp jästen i den
- Tillsätt ägg, strösocker och nystötta kardemummakärnor, blanda väl
- Blanda hälften av vetemjölet med bakpulvret och blanda ner det i degvätskan
- Låt degen stå och vila 30 minuter övertäckt
- Klicka ner det rumsvarma smöret i degen och arbeta in det tillsammans med resten av mjölet
- Låt degen vila 10-15 minuter
- Dela degen i jämnstora 40 gramsbitar 35-40 stycken
- Rulla bitarna till jämnstora bullar och lägg dem på plåt
- Låt bullarna jäsa i 40 minuter
- Pensla dem med uppvispat ägg och grädda i 8-10 minuter
- Låt bullarna svalna på galler
- När bullarna är kalla, skär av ett lock och gröp ur dem
- Använd inkråmet och blanda det med het mjölk och riven mandelmassa, gör fyllningen ganska lös.
- Blanda till sist ner de grovhackade valnötterna och fyll semlorna
- Vispa grädden och spritsa den på bullarna
- Lägg på locket och pudra florsocker över