”Paella con verduras por favor!”

En storslagen utsikt.

Bergen omger oss, solen värmer gott från den klarblå himlen som känns alldeles nära på den här höjden.

En liten by, nerbäddad mellan bergstopparna på öns nordvästra sida, möter oss.

Ett annat Mallorca, långt från Sangriadränkta charterkomplex.

En restaurang, en väldigt lokal sådan, slår vi oss ned på, hungriga som aldrig förr.

Apelsindoften från de blommande träden är oslagbar och retar hungern och törsten ännu mer.

”Paella con verduras, por favor”

Här långt ifrån turismens centrum är det inte många som talar engelska eller svenska, så det är bara att klara sig på den spanska man egentligen inte alls kan.

Att äta en lokal Paella uppe i bergen på Mallorca kan jag verkligen rekommendera.

Ut kommer en gjutjärnspanna, minst 1 meter i diameter med en underbart doftande alldeles ugnshet Paella med grönsaker.

Godare får man leta efter, pannan blir skrapad inpå sista riskornet, utan problem 🙂

Häromdagen försökte jag efterlikna denna smaksensation, men…

…det går inte. Jo, gott blev det, men jag saknade för många ingredienser, bergen, dofterna, luften, gjutjärnspannan, spanska, getterna, apelsinblommorna, måste vara där.

Jag vill i alla fall dela med mig av mitt recept på Paella med grönsaker, det blir gott!

 

IMG_7522

Fräser hackad vitlök och saffran i en god olivolja

IMG_7523

Tillsätter riset som är ett avorioris

 

IMG_7526

Späder med grönsaksbuljong och låter det koka varsamt till näst intill klart

IMG_7528

Grönsakerna jag använde mig av. Blomkål, purjolök, paprika, squash, broccoli och morot

IMG_7535   IMG_7536

Jag fräser grönsakerna så de får fin färg i min gjutjärnsstekpanna. I omgångar, så de får en fin brynt färg

IMG_7537  IMG_7538

Grönsakerna blandar jag sen med riset i en ugnsfast form. Formen åker in i ugnen på hög värme, vänder på Paellan ett par gånger under cirka 10 minuter

IMG_7539  IMG_7540

Jättegott! Enkelt också 🙂

Lycka Till!

Kristina<3

Paella med grönsaker

Förberedelse: 30 minuter
Gräddningstid: 10 minuter
Antal: 3-4 personer

Ingredienser:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 paket saffran
  • 4 dl avorioris
  • 8 dl god grönsaksfond eller buljong
  • ½ blomkålshuvud
  • 1 broccoli
  • 1 purjolök
  • 1 stor paprika
  • 1 medelstor squash
  • 3 morötter
  • Detta är exempel på grönsaker, ta vad du vill och har!
  • salt och peppar
  • Till servering:
  • 1 citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Skala och finhacka vitlöken
  3. Fräs den och saffran i olivoljan
  4. Tillsätt riset och späd med buljongen/fonden
  5. Låt sjuda tills nästan klart, ställ åt sidan
  6. Skölj under tiden grönsakerna, ansa dem och skär i mindre bitar
  7. Stek grönsakerna i omgångar på hög värme så de fortfarande är krispiga men har en fin färg, salta och peppra
  8. Lägg grönsakerna vart eftersom i en ugnsfast stor form, blanda ner riset
  9. Ställ in formen i ugnen och stek Paellan i cirka 10 minuter. Vänd några gånger under tiden
  10. Servera med citron i klyftor

En doft av Spanien!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.