Söndagsfikas bästa lussekatter :-)

Jag är konservativ när det gäller vissa saker.

Konservativ och principfast…

Det gäller i allra högsta grad lussekatter. Lussekatter serveras på Luciaoch framåt och inte på någon annan dag.

Vissa har fått för sig att det ska serveras vid 1:a advent, men vilken tradition stöder detta?

Lussekatt=Lucia

Jag är en stark förespråkare för att vi ska hålla våra traditioner kring bakverk levande och på rätt tid.

Oj, det blev ord och inga visor minsann 😉

Här kommer i alla fall mitt bästa recept på Lussekatter, saftiga, lätta och hållbara. Doftande av saffran och nystött kardemumma.

img_7211

Mycket saffran ska det vara, jag tar 2-3 paket till det här receptet, söter det med kardemumma och en sockerbit.

img_7212   img_7213

Jästen smulas i en bunke, jag häller på mjölk (kall) och kesella.

img_7214  img_7215

I med saffransstötet, strösocker och en nypa salt

img_7216

Det rumsvarma smöret klickas ner och vetemjölet arbetas in

img_7217   img_7218

Arbeta degen blank och smidig, låt den jäsa 40 minuter

img_7219   img_7220

Dela degen i jämnstora bitar (50 gram) och rulla dem till lussekatter

img_7221

Lägg på plåt och låt jäsa 30 minuter

img_7222

Peta i russin och pensla med ägg

img_7223   img_7224

Grädda lussekatterna och låt dem svalna på galler

Lyckat Till!

Kristina<3

 

 

 

 

 

Söndagsfikas lussekatter

Förberedelse: 15 minuter plus 70 minuter jästid
Gräddningstid: 8-10 minuter
Antal: cirka 40 stycken

Ingredienser:

  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram röd jäst
  • 250 gram Kesella 10 %
  • 2-3 påsar saffran
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 1½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • cirka 1,5 liter vetemjöl
  • 1 ägg till pensling och russin till dekoration

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader
  2. Stöt saffran, kardemumma och en sockerbit till fint pulver i en mortel
  3. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken (kall)
  4. Tillsätt Kesella och rör om
  5. Blanda ner strösocker, salt och saffransstötet
  6. Klicka ner det rumsvarma smöret och arbeta in det mesta av vetemjölet
  7. Knåda degen smidig och blank, låt den jäsa 40 minuter
  8. Dela degen i jämnstora bitar (50g) och baka ut dem till lussekatter
  9. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa 30 minuter
  10. Tryck ner russinen i bullarna och pensla dem med uppvispat ägg
  11. Grädda 8-10 minuter och låt dem kallna på galler

Använd gärna den här degen till andra goda fyllda saffransbullar :-)

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.