Mjuk pepparkaka med färskostfyllning

Att pepparkaka passar alldeles utmärkt ihop med ost, det är ju ett känt faktum.

Jag tog fasta på den smakkombinationen och varvade cheesecakefyllning med mjuk pepparkaka i en och samma kaka.

Resultatet blev över förväntan, smakmässigt en tiopoängare, utseendemässigt, ja, jag vet inte… maken gick förbi och utbrast:

”Vad gott, lasagne!”

Får väl jobba på utseendet 😉 Men smaken överväger allt, verkligen värt att prova, enkelt att svänga ihop också.

img_7184   img_7185

Smöret smältes och ägg och strösocker vispas poröst.

img_7186

Jag klär botten på en rund form med löstagbar kant med bakplåtspapper och snörar och mjölar hela formen.

img_7187 img_7188

Gräddfil och pepparkakskryddor blandas i äggblandningen, sedan det smälta smöret.

img_7189

Blanda

img_7190   img_7191

Vetemjöl blandat med bikarbonat vändes ner i smeten

img_7192   img_7193

Färskost och crème fraiche vispas ihop med ägg och florsocker

img_7194img_7195img_7196img_7197

Smeterna varvas i formen och gräddas

img_7198

Ja, man kan ju inte utesluta likheten med lasagne 😉

img_7201img_7204img_7206img_7209

Riktigt gott, även som dessert

Lycka Till!

Kristina<3

 

 

Mjuk pepparkaka med färskostfyllning

Förberedelse: 15 minuter
Gräddningstid: 60 minuter
Antal: 1 stor kaka som räcker till många

Ingredienser:

  • 100 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1½ dl gräddfil
  • 1½- 2 msk pepparkakskrydda
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • Färskostfyllning:
  • 400 gram färskost typ Philadelphiaost
  • 3/4 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl creme fraiche

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna
  3. Klä botten på en stor rund form med löstagbar botten med bakplåtspapper, smörj och mjöla formen
  4. Vispa ägg och strösocker ljust och poröst
  5. Tillsätt gräddfil, kryddor och det smälta smöret i smeten och blanda
  6. Vänd ner vetemjölet som är blandat med bikarbonat, blanda väl
  7. Vispa ihop färskost, creme fraiche, florsocker och ägg
  8. Varva smeterna i formen och grädda i cirka 60 minuter eller tills kakan känns torr och färdig

Gott till julfikat :-)

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.