Berså och Radiokaka :-)

Det här är en av mina absoluta favoriter bland svenska serviser. Vi hade den i vår familj när jag växte upp på 60-talet och jag undrar vart den tog vägen?

Men det är såklart, vem kunde veta, då på 60-talet att servisen skulle bli så populär 50 år senare.

Berså servis, formgiven av Stig Lindberg och tillverkad av Gustavsberg, är en av  Sveriges mest klassiska serviser.

Mönstret från 1961 har en vit botten och en dekor av stiliserade gröna blad i vertikala rader. Servisen blev snabbt populär och tillverkades mellan 1961 och 1974 och är en av Stig Lindbergs absolut största och folkligaste framgångar.

Berså har sedan dess blivit ett samlarobjekt och är en av de mest eftertraktade serviserna på andrahandsmarknaden.

2005 återupptogs produktionen.

Vad har jag då valt för klassiskt bakverk att lägga på denna juvel?

Jo, det fick bli en bit radiokaka.

Det finns olika teorier kring varför kakan kallas radiokaka.

En teori som nämns i TV-programmet Historieätarna på SVT, är att den lanserades i radions barndom på 1920-talet med fördelen att den kan ätas ljudlöst, utan att det knaprar, vilket var en fördel när man lyssnade på radio med hörlurar och ljudsvaga kristallmottagar

Enligt radioprogrammet Zimmergren & Tengby i Sveriges Radio är en troligare teori att den fick sitt namn i samband med att receptet förmedlades i radioprogramet Karusellen med Lennart Hyland på 1950-talet.

Enligt den teorin ska kakan ha funnits sedan tidigare, men under andra namn än ”radiokaka”.

En anledning till att den kallas radiokaka kan vara att den ser ut som forna tiders radioapparater, med sina högtalargaller, när man skär upp den.

Den fanns med 1951, när ICA-kuriren publicerade : Mina bästa knep, goda råd från husmor till husmor.

Först på 1980-talet fanns receptet med i kokboken Sju sorters kakor.  (källa Wikipedia)

I alla fall så är det en alldeles utsökt kaka.

Kex varvade med en ischokladliknande smet. Mums, mums 🙂

 

img_7009   img_7012

Vackra Berså <3

 

img_6995

Choklad och kokosfett smältes på svag värme i en kastrull. Låter blandningen svalna.

img_6996

Ägg och florsocker vispas pösigt.

img_6997

Jag klär en avlång form med bakplåtspapper.

img_7002

Jag rör ner chokladblandningen i äggsmeten varsamt

img_7003

Jag brer ut ett lager chokladsmet i botten på formen.

img_7004

Sedan täcker jag den med kex och varvar sedan smet och kex.

Jag ställer formen i kylen, gärna över natten. Sedan skär jag den i tunna skivor och serverar.

img_7008   img_7018

img_7013

img_7014

Mums, mums:-)

 

Radiokaka

Förberedelse: 15 minuter
Tid i kyla: gärna över natten, minst 5 timmar
Antal: 20 bitar

Ingredienser:

  • 250 gram kokosfett
  • 200 gram mörk choklad
  • 2 ägg
  • 3 dl florsocker
  • Mariekex typ fingerMarie ett paket

Gör så här:

  1. Smält kokosfett och blockchoklad på svag värme i en kastrull. Eller i vattenbad.
  2. Låt det svalna.
  3. Vispa ägg och florsocker pösigt.
  4. Blanda försiktigt ner det i chokladblandningen
  5. Kläd en avlång form cirka 1½ liter med ett bakplåtspapper.
  6. Bred ett lager chokladsmet i botten på formen och varva därefter kex och chokladsmet.
  7. Låt formen stå i kylskåp, gärna över natten men minst i fem timmar.

Överraskande gott!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.