Pepparkakscheesecake med apelsinsmak

Ytterligare ett recept med favoritsmaken pepparkaka 🙂

Den här cheesecaken borde ni verkligen prova. Den är väldigt god och gick hem hos alla mina fikagäster i lördags, gammal som ung.

Pepparkaka passar väldigt bra tillsammans med apelsin.

 

Jag har gjort cheesecaken i en avlång pajform, men det går naturligtvis lika bra med en rund form.

Köp goda smakrika pepparkakor, det vinner kakan på 🙂

img_7038

Smöret smältes och får svalna lite.

img_7039  img_7040

Pepparkakorna krossar jag genom att lägga dem i en plastpåse och banka sönder dem med en brödkavel mot hårt underlag. Det går också bra att krossa dem i matberedaren.

img_7041  img_7042

Pepparkassmulorna blandas med det smälta smöret.

img_7044

Degen trycks ut i pajformen och gräddas i ugnen

img_7045

Färdiggräddad!

img_7047

Färskost blandas med socker, ägg och apelsin och hälls i formen.

img_7048 img_7049

Gräddas och får kallna

img_7057

En blandning av crème fraiche och florsocker breds ut på kakan.

img_7061

Kakan dekoreras med vispad grädde, apelsin och krossade pepparkakor

img_7063   img_7068

Lycka Till!

Kristina<3

 

Pepparkakscheesecake med apelsinsmak

Förberedelse: 30 minuter
Gräddningstid: 40 minuter
Antal: 8 personer

Ingredienser:

  • 100 gram smör
  • 30 smakrika pepparkakor
  • Fyllning:
  • 200 gram Philadelphiaost
  • 1½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 msk finrivet apelsinskal, använd gärna en ekologisk apelsin
  • 2 msk pressad apelsinsaft
  • Topping:
  • 2 dl crème fraiche
  • ½-1 dl florsocker
  • Dekoration:
  • Vispgrädde, pepparkakor och apelsin

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna
  3. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner smöret i pepparkakorna
  4. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant cirka 24 cm i diameter.
  5. Grädda botten i 10 minuter
  6. Blanda ihop färskost och strösocker.
  7. Rör ner äggen, ett i taget.
  8. Blanda ner apelsinskal och saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten
  9. Grädda kakan i 30 minuter, låt den kallna.
  10. Rör ihop crème fraiche och florsocker
  11. Bred ut blandningen på den avsvalnade kakan
  12. Garnera med vispad grädde, pepparkakor och apelsin

Mycket god kaka i advent!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.