Underbara Bellis från Karlskrona och en nöt

Hur kan man vara så nördig så man kan sitta och titta på en tallrik i minuter bara för dekoren är så vacker;-)

Så är det med mig och den här underbara tallriken från Karlskrona porslinsfabrik.

Jag fick kämpa en del för att få tag i assietten och fick betala säkert ett överpris, men den är värd varenda krona 🙂

Karlskrona porslinfabrik grundades av George Rickard Willi (Wilhelm) Rudmark från Berlin. När första världskriget bröt ut (1914) lämnade han Tyskland och bosatte sig i Karlskrona.                    Fabriken, i folkmun kallad för ”Porslinan” var verksam mellan åren 1918 och 1968.

År 1942 köptes fabriken upp av Uppsala-Ekeby.

Vilken glad dekor den har assietten.
Bakom designen har vi en av Karlskronas doldisar.

Dekoren Bellis skapades av Eva Bladh Ståhl och föremål med den här dekoren tillverkades hos Karlskrona Porslinsfabrik 1952 – 1958.

Underbar i all sin enkelhet!

img_6831 img_6832 img_6833

Så det fick bli en liten enkel klassiker på den fina assietten, en nötkaka, enkel att göra och mycket enkel att äta 🙂

img_6834  img_6835

Det behövs malda hasselnötter

img_6836

ägg, strösocker och lite potatismjöl, sen några hela nötter till garneringen också!

Det här betyder att dessa kakor är både glutenfria och mjölkfria 🙂

Det är bara att blanda ihop allt och rulla till större eller mindre kakor, som du vill.

Jag gjorde 10 stycken stora kakor.

img_6839

God kaka på den vackraste tallriken!

 

Nötkakor

Förberedelse: 10 minuter
Gräddningstid: 8-10 minuter
Antal: 10-20 stycken

Ingredienser:

  • 100 gram hasselnötter plus 10-20 stycken till garnering
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • ½ msk potatismjöl

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Mal hasselnötterna till kakorna
  3. Blanda med strösocker, potatismjöl och ägg till en jämn smet
  4. Rulla till kakor, 10 stycken stora eller 20 stycken mindre
  5. Lägg kakorna på bakplåtspapper och stick ner en hasselnöt i varje kaka
  6. Grädda i 8-10 minuter

Segt och gott! Fördubbla receptet om du vill ha fler kakor :-)

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.