Finska pinnar och Stig Lindberg
Här kommer en till underbar servis designad av Stig Lindberg för Gustavsberg.
På den har jag lagt en klassiskt finsk pinne. En underbart god mördegskaka med smak av mandel, både söt och bitter.
Mördegskakor av typen ”finska pinnar” är kända från flera delar av Sverige, bland annat från Skåne och Norrland, varför det torde vara omöjligt att räkna ut i vilken landsända kakan först introducerades. Förvisso finns det liknande bakverk i Finland – och i många andra länder – men de kallas bara ”finska pinnar” hos oss. (källa Dick Harrysson)
Spisa ribb är en av Stig Lindbergs mest omtyckta 50-talsserviser. Dekoren Ribb skapades till Helsingborgsutställningen 1955. Ett stramt och enkelt mönster som fortfarande är lika modernt. Idag betraktas Ribb som en klassisk servis. Servisen fanns i produktion hos Gustavsbergs porslinsfabrik fram till 1974 och återupptogs igen 2003.
Visst är den vacker i all sin enkelhet!
Här har jag hackat sötmandel och blandat med strösocker som jag ska ha till garneringen
Söt och bittermandel skållas, skalas och mals.
Den malda mandeln, mjöl, socker och smör blandas till en deg och får vila en stund i kylen.
Jag har delat degen i sex lika stora delar och rullar till fingertjocka längder som jag lägger på plåt.
Längderna penslas med uppvispad äggvita och så strör jag på mandel och pärlsocker
När längderna är färdiggräddade skär jag dem i 5 bitar per längd. Jag gör dem ganska stora.
Både vackert och gott!
Ingredienser:
- 50 gram sötmandel
- 6 bittermandlar
- 4½ dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 200 gram smör
- Till pensling:
- 1 äggvita, uppvispad
- Till garnering:
- hackad sötmandel blandat med pärlsocker
Gör så här:
- Skålla, skala och mal både söt och bittermandlarna
- Hacka 1 dl sötmandel och blanda med pärlsocker till garneringen
- Blanda den malda mandeln med vetemjöl, strösocker och smör till en smidig deg. Lägg den kallt i 60 minuter
- Sätt ugnen på 150-175 grader
- Dela degen i sex lika stora bitar och rulla ut varje bit till fingertjock längd, lägg på plåt
- Platta till längderna något, pensla dem med uppvispad äggvita och strö på mandel och pärlsockerblandningen
- Grädda i 12-15 minuter till längderna fått fin färg
- Skär de färdiggräddade längderna i 5 bitar, eller så stora du vill ha dem.