Finska pinnar och Stig Lindberg

Här kommer en till underbar servis designad av Stig Lindberg för Gustavsberg.

På den har jag lagt en klassiskt finsk pinne. En underbart god mördegskaka med smak av mandel, både söt och bitter.

Mördegskakor av typen ”finska pinnar” är kända från flera delar av Sverige, bland annat från Skåne och Norrland, varför det torde vara omöjligt att räkna ut i vilken landsända kakan först introducerades. Förvisso finns det liknande bakverk i Finland – och i många andra länder – men de kallas bara ”finska pinnar” hos oss. (källa Dick Harrysson)

Spisa ribb är en av Stig Lindbergs mest omtyckta 50-talsserviser. Dekoren Ribb skapades till Helsingborgsutställningen 1955. Ett stramt och enkelt mönster som fortfarande är lika modernt. Idag betraktas Ribb som en klassisk servis. Servisen fanns i produktion hos Gustavsbergs porslinsfabrik fram till 1974 och återupptogs igen 2003.

Visst är den vacker i all sin enkelhet!

img_6710  img_6711

 

Här har jag hackat sötmandel och blandat med strösocker som jag ska ha till garneringen

img_6702

Söt och bittermandel skållas, skalas och mals.

img_6703

Den malda mandeln, mjöl, socker och smör blandas till en deg och får vila en stund i kylen.

img_6706  img_6707

Jag har delat degen i sex lika stora delar och rullar till fingertjocka längder som jag lägger på plåt.

img_6708  img_6709

img_6712

Längderna penslas med uppvispad äggvita och så strör jag på mandel och pärlsocker

img_6713

När längderna är färdiggräddade skär jag dem i 5 bitar per längd. Jag gör dem ganska stora.

img_6714  img_6715 img_6716

Både vackert och gott!

 

 

Finska pinnar

Förberedelse: 15 minuter + 60 minuter vilotid
Gräddningstid: 12-15 minuter
Antal: 30 stycken

Ingredienser:

  • 50 gram sötmandel
  • 6 bittermandlar
  • 4½ dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 gram smör
  • Till pensling:
  • 1 äggvita, uppvispad
  • Till garnering:
  • hackad sötmandel blandat med pärlsocker

Gör så här:

  1. Skålla, skala och mal både söt och bittermandlarna
  2. Hacka 1 dl sötmandel och blanda med pärlsocker till garneringen
  3. Blanda den malda mandeln med vetemjöl, strösocker och smör till en smidig deg. Lägg den kallt i 60 minuter
  4. Sätt ugnen på 150-175 grader
  5. Dela degen i sex lika stora bitar och rulla ut varje bit till fingertjock längd, lägg på plåt
  6. Platta till längderna något, pensla dem med uppvispad äggvita och strö på mandel och pärlsockerblandningen
  7. Grädda i 12-15 minuter till längderna fått fin färg
  8. Skär de färdiggräddade längderna i 5 bitar, eller så stora du vill ha dem.

Kan du äta bara en eller...?

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.