Vanilj och Nutellabullar, ett riktigt mumsigt bett:-)

Har du en muffinsplåt hemma?

En sådan här?

img_6721

I så fall tycker jag att du ska prova det här receptet att göra fyllda bullar. Tycker att det blev en trevlig form på bullarna.

img_6732

Det blev 12 bullar och jag gjorde sex stycken med vaniljfyllning och rullade i socker, sen fyllde jag sex stycken fyllda med Nutella och med hasselnötter och choklad på toppen.

Jag har ett speciellt förhållande till Nutella, någon form av hat/kärlek som är svår att beskriva.

Jag har i ett tidigare inlägg berättat om mitt första möte med Nutella, som var på slutet av 70-talet i Frankrike.

Det kan du läsa om här 🙂  En gång var 2,5 sekund säljs en burk…

Bullarna är enkla att göra, ganska lång jästid, men det är det värt. Jag valde att fylla dem när de var färdigbakade genom att spritsa fyllningen in i bullen.

img_6719  img_6720

Jag löser upp jästen i kall gräddmjölk och blandar ner ägg och vit sirap (eller strösocker)

img_6722  img_6723

Sedan klickar jag ner det rumsvarma smöret och arbetar in mjölet tills jag får en smidig deg.

img_6724

Degen får jäsa minst en timme

img_6725

Smörj formen. Har du ingen muffinsplåt, använd fasta bullformar, det går också bra.

img_6727  img_6728

Tag den färdigjästa degen och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla dessa till jämna bullar.

img_6729

Lägg bullarna i plåten och låt dem jäsa minst 60 minuter

img_6731

Pensla med uppvispat ägg och beströ hälften med hackade hasselnötter

img_6732

Grädda och låt kallna helt på galler.

img_6733  img_6734

En god vaniljkräm, här gjord på Marsanpulver och vispad grädde, och en burk Nutella

img_6736  img_6737

Gör ett litet hål i bullen med spritsen och spritsa sedan i valfri mängd fyllning i bullen.

img_6739  img_6738

Vaniljbullen penslas med smör och rullas i strösocker. Nutellabullen pryds med lite ringlad smält choklad

img_6743  img_6740

Vanilj…

img_6741  img_6742

Nutella… åhhh så gott 🙂

img_6744  img_6748

img_6757  img_6756

 

 

 

 

Nutella och vaniljfyllda bullar

Förberedelse: 15 minuter + 120 minuter jästid
Gräddningstid: 10 minuter
Antal: 12 stycken

Ingredienser:

  • 2 dl gräddmjölk
  • 25 gram jäst
  • 75 gram smör, rumsvarmt
  • ½ dl vit sirap eller 3½ msk strösocker
  • 1 ägg
  • cirka 7-8 dl vetemjöl
  • Till garnering:
  • 1 ägg till pensling
  • några msk smält smör och strösocker till vaniljbullarna
  • Hackade hasselnötter och smält mörk choklad till Nutellabullarna
  • Till fyllning:
  • 1½ dl marsankräm, gärna med lite vispad grädde till vaniljbullarna
  • 2 dl Nutella till nutellabullarna

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och häll på den kalla gräddmjölken, blanda
  2. Rör ner, sirap och ägg
  3. Klicka ner det rumsvarma smöret och arbeta in det i degspadet tillsammans med mjölet
  4. Knåda degen smidig och blank, låt den jäsa 60 minuter
  5. Sätt ugnen på 225 grader, smörj en muffinsplåt
  6. Dela den färdigjästa degen i 12 lika stora bitar och rulla dem till runda bullar.
  7. Lägg bullarna i muffinsplåten och låt dem jäsa 60 minuter
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och beströ hälften med hackade hasselnötter
  9. Grädda 10-12 minuter
  10. Låt bullarna kallna helt på galler innan de fylls med vaniljkräm eller Nutella
  11. Med en spetsig tyll och en spritspåse är det lätt att fylla bullarna
  12. Pensla smält smör på vaniljbullarna och rulla dem i strösocker
  13. Ringla lite smält mörk choklad på Nutellabullarna

Så gott att ta ett stort bett!

2 kommentarer

  • Kristina 22 oktober, 2016 (19:43)

    Kan bullarna frysas efter att fyllning är tillförd, eller bättre att frysa utan fyllning.

    • Kristina 23 oktober, 2016 (20:06)

      Hej Kristina!
      Det går jättebra att frysa bullarna efter att du fyllt dem. Vad du bör vänta med är att pensla vaniljbullarna med smör och rulla dem i strösocker, det kan med fördel göras vid upptining.
      Lycka till, Kristina

Lämna ett svar till Kristina Cancel reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.