Vanilj och Nutellabullar, ett riktigt mumsigt bett:-)
Har du en muffinsplåt hemma?
En sådan här?
I så fall tycker jag att du ska prova det här receptet att göra fyllda bullar. Tycker att det blev en trevlig form på bullarna.
Det blev 12 bullar och jag gjorde sex stycken med vaniljfyllning och rullade i socker, sen fyllde jag sex stycken fyllda med Nutella och med hasselnötter och choklad på toppen.
Jag har ett speciellt förhållande till Nutella, någon form av hat/kärlek som är svår att beskriva.
Jag har i ett tidigare inlägg berättat om mitt första möte med Nutella, som var på slutet av 70-talet i Frankrike.
Det kan du läsa om här 🙂 En gång var 2,5 sekund säljs en burk…
Bullarna är enkla att göra, ganska lång jästid, men det är det värt. Jag valde att fylla dem när de var färdigbakade genom att spritsa fyllningen in i bullen.
Jag löser upp jästen i kall gräddmjölk och blandar ner ägg och vit sirap (eller strösocker)
Sedan klickar jag ner det rumsvarma smöret och arbetar in mjölet tills jag får en smidig deg.
Degen får jäsa minst en timme
Smörj formen. Har du ingen muffinsplåt, använd fasta bullformar, det går också bra.
Tag den färdigjästa degen och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla dessa till jämna bullar.
Lägg bullarna i plåten och låt dem jäsa minst 60 minuter
Pensla med uppvispat ägg och beströ hälften med hackade hasselnötter
Grädda och låt kallna helt på galler.
En god vaniljkräm, här gjord på Marsanpulver och vispad grädde, och en burk Nutella
Gör ett litet hål i bullen med spritsen och spritsa sedan i valfri mängd fyllning i bullen.
Vaniljbullen penslas med smör och rullas i strösocker. Nutellabullen pryds med lite ringlad smält choklad
Vanilj…
Nutella… åhhh så gott 🙂
Ingredienser:
- 2 dl gräddmjölk
- 25 gram jäst
- 75 gram smör, rumsvarmt
- ½ dl vit sirap eller 3½ msk strösocker
- 1 ägg
- cirka 7-8 dl vetemjöl
- Till garnering:
- 1 ägg till pensling
- några msk smält smör och strösocker till vaniljbullarna
- Hackade hasselnötter och smält mörk choklad till Nutellabullarna
- Till fyllning:
- 1½ dl marsankräm, gärna med lite vispad grädde till vaniljbullarna
- 2 dl Nutella till nutellabullarna
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och häll på den kalla gräddmjölken, blanda
- Rör ner, sirap och ägg
- Klicka ner det rumsvarma smöret och arbeta in det i degspadet tillsammans med mjölet
- Knåda degen smidig och blank, låt den jäsa 60 minuter
- Sätt ugnen på 225 grader, smörj en muffinsplåt
- Dela den färdigjästa degen i 12 lika stora bitar och rulla dem till runda bullar.
- Lägg bullarna i muffinsplåten och låt dem jäsa 60 minuter
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och beströ hälften med hackade hasselnötter
- Grädda 10-12 minuter
- Låt bullarna kallna helt på galler innan de fylls med vaniljkräm eller Nutella
- Med en spetsig tyll och en spritspåse är det lätt att fylla bullarna
- Pensla smält smör på vaniljbullarna och rulla dem i strösocker
- Ringla lite smält mörk choklad på Nutellabullarna
Kristina 22 oktober, 2016 (19:43)
Kan bullarna frysas efter att fyllning är tillförd, eller bättre att frysa utan fyllning.
Kristina 23 oktober, 2016 (20:06)
Hej Kristina!
Det går jättebra att frysa bullarna efter att du fyllt dem. Vad du bör vänta med är att pensla vaniljbullarna med smör och rulla dem i strösocker, det kan med fördel göras vid upptining.
Lycka till, Kristina