Karlsbadergifflar med mandelfyllning

Har alltid varit barnsligt förtjust i Karlsbaderdeg. Denna deg med mycket smör och många äggulor som gör den lite torrare än vanlig vetedeg, den drar lite åt mördegshållet vilket är otroligt gott!

Namnet kommer från den västböhmiska staden och kurorten Karlsbad. Kurortens vatten var gulfärgat av någon form av oxiderat ämne i vattnet, som gjorde att vetebröden bakad med detta vatten också blev gulaktigt. Vi har ju valt att ”färga” degen gul med hjälp av äggulor 🙂

Varför är det så gott med gifflar?

Bara formen gör att vetebrödet blir så mycket godare.

Här har jag valt att göra lite bulligare gifflar med en ren mandelmassefyllning.

Så gott!

Den läckra degen kommer till sin rätt och mandelsmaken är ljuvlig.

Mums säger jag bara 🙂

img_6562

Jästen smulas i en bunke och kall mjölk hälls på. Rör.

img_6563

Här blandar jag i äggulor, socker och salt.

img_6564

Rumsvarmt smör klickas i och mjöl arbetas in till en smidig deg.

img_6565  img_6570

Degen får jäsa minst en timme till dubbel storlek. Förbered fyllningen. Riv mandelmassan och blanda smidig med äggvita.

Dela fyllningen i 24 lika stora delar.

img_6572  img_6573

Dela den jästa degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka 60×20 cm

img_6574   img_6575

Dela varje del i sex bitar, som sedan skärs diagonalt till snibbar. Lägg på fyllningen.

img_6576  img_6577

Rulla till små bulliga gifflar. Låt jäsa 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda

img_6587  img_6586

img_6589

Dekorera med lite florsockerglasyr.

img_6594  img_6595

En trevlig fikastund!

Kristina<3

 

 

Karlsbadergifflar med mandelfyllning

Förberedelse: 15 minuter + 100 minuter jästid
Gräddningstid: 8-10 minuter
Antal: 24 gifflar

Ingredienser:

  • 25 gram jäst
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 2½ dl mjölk
  • 3 msk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 äggulor
  • 8-9 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 300 gram mandelmassa
  • 1-2 äggvitor
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • Garnering:
  • Florsocker och vatten

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i den kalla mjölken
  2. Tillsätt socker, salt och äggulor
  3. Klicka ner det rumsvarma smöret och arbeta in det i degspadet tillsammans med mjölet
  4. Arbeta degen smidig och låt den jäsa minst i en timme
  5. Sätt ugnen på 225 grader
  6. Riv mandelmassan grovt och rör den smidig med äggvita
  7. Dela fyllningen i 24 lika stora delar
  8. Dela den jästa degen i två lika stora delar
  9. Kavla varje del till en platta 60x20 cm
  10. Dela plattan i 6 delar som sedan delas diagonalt till snibbar
  11. Lägg en klick fyllning på varje snibb och rulla till en bullig giffel
  12. Lägg gifflarna på plåt och låt dem jäsa 40 minuter
  13. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och grädda 10-12 minuter
  14. Låt gifflarna svalna på galler
  15. Rör ut florsocker med vatten och garnera gifflarna när de kallnat helt

Klarar du att äta bara en? ;-)

2 kommentarer

  • Arul Jothi 25 januari, 2018 (17:49)

    Recipe looks good but I can’t understand the language. Would appreciate if you can translate in English . Thank you 🙏

    • Kristina 4 februari, 2018 (16:27)

      Sorry! My Söndagsfika comes only on a Swedish version.
      Kristina

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.