Karlsbadergifflar med mandelfyllning
Har alltid varit barnsligt förtjust i Karlsbaderdeg. Denna deg med mycket smör och många äggulor som gör den lite torrare än vanlig vetedeg, den drar lite åt mördegshållet vilket är otroligt gott!
Namnet kommer från den västböhmiska staden och kurorten Karlsbad. Kurortens vatten var gulfärgat av någon form av oxiderat ämne i vattnet, som gjorde att vetebröden bakad med detta vatten också blev gulaktigt. Vi har ju valt att ”färga” degen gul med hjälp av äggulor 🙂
Varför är det så gott med gifflar?
Bara formen gör att vetebrödet blir så mycket godare.
Här har jag valt att göra lite bulligare gifflar med en ren mandelmassefyllning.
Så gott!
Den läckra degen kommer till sin rätt och mandelsmaken är ljuvlig.
Mums säger jag bara 🙂
Jästen smulas i en bunke och kall mjölk hälls på. Rör.
Här blandar jag i äggulor, socker och salt.
Rumsvarmt smör klickas i och mjöl arbetas in till en smidig deg.
Degen får jäsa minst en timme till dubbel storlek. Förbered fyllningen. Riv mandelmassan och blanda smidig med äggvita.
Dela fyllningen i 24 lika stora delar.
Dela den jästa degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka 60×20 cm
Dela varje del i sex bitar, som sedan skärs diagonalt till snibbar. Lägg på fyllningen.
Rulla till små bulliga gifflar. Låt jäsa 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda
Dekorera med lite florsockerglasyr.
En trevlig fikastund!
Kristina<3
Ingredienser:
- 25 gram jäst
- 150 gram rumsvarmt smör
- 2½ dl mjölk
- 3 msk strösocker
- ½ tsk salt
- 2 äggulor
- 8-9 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 300 gram mandelmassa
- 1-2 äggvitor
- Pensling:
- 1 ägg
- Garnering:
- Florsocker och vatten
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och rör ut den i den kalla mjölken
- Tillsätt socker, salt och äggulor
- Klicka ner det rumsvarma smöret och arbeta in det i degspadet tillsammans med mjölet
- Arbeta degen smidig och låt den jäsa minst i en timme
- Sätt ugnen på 225 grader
- Riv mandelmassan grovt och rör den smidig med äggvita
- Dela fyllningen i 24 lika stora delar
- Dela den jästa degen i två lika stora delar
- Kavla varje del till en platta 60x20 cm
- Dela plattan i 6 delar som sedan delas diagonalt till snibbar
- Lägg en klick fyllning på varje snibb och rulla till en bullig giffel
- Lägg gifflarna på plåt och låt dem jäsa 40 minuter
- Pensla gifflarna med uppvispat ägg och grädda 10-12 minuter
- Låt gifflarna svalna på galler
- Rör ut florsocker med vatten och garnera gifflarna när de kallnat helt
Arul Jothi 25 januari, 2018 (17:49)
Recipe looks good but I can’t understand the language. Would appreciate if you can translate in English . Thank you 🙏
Kristina 4 februari, 2018 (16:27)
Sorry! My Söndagsfika comes only on a Swedish version.
Kristina