Franska moccavåfflor möter Bo Fajans!

Hittade den här fantastiskt vackra assietten på Tradera. Fyra stycken var till salu och jag fick dem till ett bra pris.

234259467_f9c49b10-30c7-413e-b67b-f143f7386fd7

 

Jag blev ännu mer förälskad i dem när jag fick packa upp paketet.

Bilden gör dem inte rättvisa, de är så fina och moderna trots sina mer än 60 år 🙂

Tallrikarna är designade av Berit Ternell för Bo fajans.

Labyrint heter serien.

Bo fajans, eller Bobergs Fajansfabrik AB, var en keramisk fabrik i Gävle, verksam 1874-1967.

Fabriken stängdes 1967 sedan tillverkningen övertagits av Steninge Lervarufabrik.

Berit Ternell var verksam formgivare på fabriken 1951-1957.

På denna vackra kolsvarta assiette har jag valt att lägga en Pariservåffla, eller fransk våffla som den också kallas.

Det är ett gammalt, klassiskt och prisbelönt bakverk som man ofta hittar på konditorier.

Lätta att baka, det enda kruxet kan vara att det behövs en kruskavel.

img_6529 En sådan 🙂

Men det kan man hitta på second hand för en billig penning.

Jag fick min av svärmor som hade två!

img_6526

Degen som består av vatten, mjöl och smör blandas snabbt ihop och får vila minst en timme i kylen.

img_6527

Jag delade sedan degen i 16 lika stora delar som jag rullade till bollar.

img_6528

img_6529img_6530

Dessa bollar kavlade jag sedan ut i strösocker med kruskaveln till avlånga kakor.

Mycket socker ger en knaprig yta!

img_6531img_6532

Jag la kakorna på plåt och gräddade till knapriga luftiga våffelkakor!

img_6540img_6541

Smörkrämen rörs ihop och jag blandar i lite frystorkat kaffe för att få en mocca touch på kakorna.

img_6542

Bara att bre på och lägga ihop.

img_6544img_6547

img_6548

img_6537img_6538img_6539

Det blev riktigt bra!:-)

Lyck till med baket,

Kristina<3

 

 

 

 

Franska moccavåfflor

Förberedelse: 15 minuter + 60 minuter vilotid
Gräddningstid: 8 minuter
Antal: 8 stycken

Ingredienser:

  • 2½ dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 1 msk kallt vatten
  • Strösocker till kavling
  • Fyllning:
  • 100 gram smör
  • 1½ dl florsocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk frystorkat kaffe

Gör så här:

  1. Blanda snabbt ihop vetemjöl, smör och vatten till en deg.
  2. Låt den vila i kylskåp cirka 1 timme
  3. Sätt ugnen på 220 grader
  4. Rör smör och florsocker poröst till fyllningen
  5. Tillsätt äggula, vaniljsocker och kaffe
  6. Tag degen och dela den i 16 lika stora delar
  7. Kavla dessa till avlånga kakor i rikligt med strösocker
  8. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 6-8 minuter
  9. Låt kakorna kallna helt och lägg sedan ihop dem två och två med moccakrämen emellan.

C'est trés bon :-)

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.