Lökgifflar

En bit in i september, men fortfarande riktigt härliga varma dagar.

Jag välkomnar dock ett något svalare och friskare väder. Fukten och värmen är jobbig i skolköket, det är varmt.

I förra veckan fick vi reda på att ombyggnationen av vårt kök skjuts på framtiden. Kommunen har bestämt att satsa högre och bygga ut även matsal till en riktig supermatsal med tillhörande kök.

Känns tufft, nu får vi vänta kanske ytterligare ett år eller längre… visst borde jag vara glad, det blir ju ännu bättre. Men vårt kök är så tungjobbat och jag undrar hur länge jag ska orka.

Känns ännu viktigare nu att stärka mina muskler, så knäböj och armövningar fortsätter 🙂

 

Lagade fisksoppa i helgen.

Ville ha ett gott bröd till den och det blev lökgifflar.

Smakade riktigt bra till soppan.

Löken framträdde inte riktigt när de var helt nybakade, men efter ett tag spred sig doften av fräst lök i hela köket och gifflarna smakade riktigt gott av lök och örter.

En vacker middagsgäst fick vi också 😉

IMG_5992

Länge satt den i solen… så plötsligt…

IMG_5995

…fällde den ut sina helt fantastiska vingar!

En liten parantes 🙂 Nu till lökgifflarna.

IMG_5977

Jag börjar med att blanda de torra ingredienserna i en bunke.

IMG_5978    IMG_5979

Steker den hackade löken i smör och blandar i det i de torra ingredienserna.

Löser upp jästen i vattnet och tillsätter det och filmjölken

IMG_5980

IMG_5981    IMG_5982

Blandar ihop allt och knådar degen smidig. Låter den jäsa 30 minuter

IMG_5983    IMG_5984

Delar degen i två lika stora delar och kavlar ut varje del till en rund platta.

IMG_5985   IMG_5986

Dela varje del i åtta bitar och rulla ihop till gifflar, lägg på plåt och låt jäsa 30 minuter.

IMG_5987

Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön, grädda

IMG_5988IMG_5990   IMG_5989

Smarrigt och väldigt gott till soppa med lite ost!

 

 

Recepttitel

Förberedelse: 15 minuter + 60 minuter jästid
Gräddningstid: 12-14 minuter
Antal: 16

Ingredienser:

  • 12 dl vetemjöl special fullkorn
  • 1½ tsk salt
  • 1-2 msk franska örter, torkade
  • 200 gram hackad gul lök
  • 1 msk smör
  • ½ dl olja, gärna solrosolja eller rapsolja
  • 50 gram jäst löst i 2 dl fingervarmt vatten
  • 3 dl filmjölk, rumstempererad
  • 1 ägg till pensling, sesamfrön till garnering

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  3. Fräs löken i smöret och tillsätt den till de torra ingredienserna
  4. Lös upp jästen i vattnet och blanda ner den tillsammans med filmjölken och oljan
  5. Arbeta degen smidig och låt den jäsa 30 minuter
  6. Dela degen i två loika stora delar och kavla ut varje del till en rund platta
  7. Dela varje rundel i 8 delar och rulla varje del till en giffel
  8. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa 30 minuter
  9. Pensla de jästa gifflarna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön

Prova med en tjock skiva stark ost!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.