Olivbröd och en och annan rostig spik…

Idag fick man jobba minsann, inte ligga på latsidan, nej 😉

Byte av altangolv, så lagom intressant för mig.

Men, det är såklart, hjälpa till det skall man väl göra, urk så tråkigt…

Jag fick den delikata uppgiften att vika alla gamla rostiga spikar på det uppbrutna altangolvet så att de skulle få plats i släpkärran.

Oh no!!!

En miljon gamla plankor väntade på mig i en ytterst oorganiserad hög

IMG_5486

2 timmar senare, med svetten rinnande i pannan så var jag klar!:-)

Ja, jag får nog erkänna att det blev en och annan paus i värmen.

Men det nya altangolvet, det blev fint det.

IMG_5489

Jag försökte gömma mig, men gräsklippning stod visst på schemat också…

…fast det gillar jag 🙂

Sen lyckades jag smita in i köket och snabbt sätta en deg.

Olivbröd tänkte jag baka, passar bra så här i utflyktstider.

IMG_5392

Degvätskan består av yoghurt och vatten

IMG_5393

Olivolja, jäst och salt

IMG_5394

Jag arbetar in vetemjöl special och knådar rejält

IMG_5395   IMG_5396

Låter degen jäsa 30 minuter och skivar undertiden de svarta oliverna

IMG_5397

Jag arbetar in dem i degen och bakar ut till brödbullar

IMG_5404

Rejäla brödbullar skall det bli, 120 gram väger de. Jag bakar ut dem i grahamsmjöl

IMG_5406

Plattar till dem med en kavel och låter dem jäsa på plåt

IMG_5407   IMG_5408

Penslar med yoghurt och strör på sesamfrön

 IMG_5417                        IMG_5416

Gräddat och klart!

Olivbröd

Förberedelse: 15 minuter 60 minuter jästid
Gräddningstid: 12-15 minuter
Antal: 12-15 stora brödbullar

Ingredienser:

  • 3 dl naturell yoghurt
  • 3 dl vatten
  • 50 gram jäst
  • ½ dl olivolja
  • 1½ tsk salt
  • cirka 1½ liter vetemjöl special
  • 20 stycken kärnfria svarta oliver
  • Lite grahamsmjöl till utbakning
  • Yoghurt till pensling och sesamfrön till dekoration

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader
  2. Blanda vatten och yoghurt, värm det till 37 grader.
  3. Lös upp jästen i degvätskan och tillsätt salt och olivolja
  4. Arbeta in det mesta av mjölet och knåda rejält
  5. Låt degen jäsa 30 minuter
  6. Skiva under tiden de svarta oliverna
  7. Arbeta in oliverna i den jästa degen
  8. Forma runda bullar i valfri storlek, mina vägde 120 gram
  9. Platta till dem med en brödkavel och lägg dem på plåt att jäsa 30 minuter
  10. Pensla med yoghurt och strö på sesamfrön
  11. Grädda 12-15 minuter

Perfekta som utflyktsbröd eller som hamburgerbröd, gärna vegetariska, finns en del recept på sådanan under kategorin "vegetariskt" :-)

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.