Olivbröd och en och annan rostig spik…
Idag fick man jobba minsann, inte ligga på latsidan, nej 😉
Byte av altangolv, så lagom intressant för mig.
Men, det är såklart, hjälpa till det skall man väl göra, urk så tråkigt…
Jag fick den delikata uppgiften att vika alla gamla rostiga spikar på det uppbrutna altangolvet så att de skulle få plats i släpkärran.
Oh no!!!
En miljon gamla plankor väntade på mig i en ytterst oorganiserad hög
2 timmar senare, med svetten rinnande i pannan så var jag klar!:-)
Ja, jag får nog erkänna att det blev en och annan paus i värmen.
Men det nya altangolvet, det blev fint det.
Jag försökte gömma mig, men gräsklippning stod visst på schemat också…
…fast det gillar jag 🙂
Sen lyckades jag smita in i köket och snabbt sätta en deg.
Olivbröd tänkte jag baka, passar bra så här i utflyktstider.
Degvätskan består av yoghurt och vatten
Olivolja, jäst och salt
Jag arbetar in vetemjöl special och knådar rejält
Låter degen jäsa 30 minuter och skivar undertiden de svarta oliverna
Jag arbetar in dem i degen och bakar ut till brödbullar
Rejäla brödbullar skall det bli, 120 gram väger de. Jag bakar ut dem i grahamsmjöl
Plattar till dem med en kavel och låter dem jäsa på plåt
Penslar med yoghurt och strör på sesamfrön
Gräddat och klart!
Ingredienser:
- 3 dl naturell yoghurt
- 3 dl vatten
- 50 gram jäst
- ½ dl olivolja
- 1½ tsk salt
- cirka 1½ liter vetemjöl special
- 20 stycken kärnfria svarta oliver
- Lite grahamsmjöl till utbakning
- Yoghurt till pensling och sesamfrön till dekoration
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader
- Blanda vatten och yoghurt, värm det till 37 grader.
- Lös upp jästen i degvätskan och tillsätt salt och olivolja
- Arbeta in det mesta av mjölet och knåda rejält
- Låt degen jäsa 30 minuter
- Skiva under tiden de svarta oliverna
- Arbeta in oliverna i den jästa degen
- Forma runda bullar i valfri storlek, mina vägde 120 gram
- Platta till dem med en brödkavel och lägg dem på plåt att jäsa 30 minuter
- Pensla med yoghurt och strö på sesamfrön
- Grädda 12-15 minuter