En salladssås med anor från förra sekelskiftet
Min farmor hette Maja, eller Maria egentligen, men kallades för Maja.
Farmor föddes 1902 i Göteborg.
Min farmor dog när jag var i yngre tonåren, så jag fick inte träffa henne så mycket vilket jag har saknat.
Min farmor gjorde en supergod salladssås med kokt ägg. Hon serverade den till stekt panerad torskfilé och kokt färskpotatis, en god sommarrätt.
Det här är ett gammalt recept, det användes redan i början på 1900-talet.
Min mamma tog över receptet, så jag är uppvuxen med den här goda salladssåsen.
Egentligen skall man ha en riktigt fin huvudsallad. Jag hittade inte det, så det fick bli en annan sorts sallad.
Skölj salladen väl och låt den torka
Jag har hårdkokat två ägg och skalar dem och mosar äggulorna med den råa äggulan. Vitorna sparar jag till senare. Jag blandar äggulorna med senap, socker och ättika. Tillsätt vispgrädden
De hårkokta äggvitorna hackas och blandas i salladen. Häll på såsen.
Färskhackad persilja är mums att garnera med 🙂
Smaklig spis 🙂
Kristina <3
Ingredienser:
- Ett stort salladshuvud, gärna huvudsallad
- Två hårdkokta ägg
- En äggula
- 1-2 msk strösocker
- 1-2 msk svensk senap
- 2-3 tsk ättikssprit
- 2 dl vispgrädde
- hackad persilja
Gör så här:
- Koka 2 ägg hårdkokta. Låt dem kallna
- Mosa de hårdkokta äggulorna med den råa äggulan. Vispa till en jämn smet
- Tillsätt strösocker, senap och ättika
- Rör ner vispgrädden, smaka av
- Hacka äggvitan och lägg den på salladen
- Slå på såsen och blanda. Toppa med persilja