En salladssås med anor från förra sekelskiftet

Min farmor hette Maja, eller Maria egentligen, men kallades för Maja.

Farmor föddes 1902 i Göteborg.

Min farmor dog när jag var i yngre tonåren, så jag fick inte träffa henne så mycket vilket jag har saknat.

Min farmor gjorde en supergod salladssås med kokt ägg. Hon serverade den till stekt panerad torskfilé och kokt färskpotatis, en god sommarrätt.

Det här är ett gammalt recept, det användes redan i början på 1900-talet.

Min mamma tog över receptet, så jag är uppvuxen med den här goda salladssåsen.

Egentligen skall man ha en riktigt fin huvudsallad. Jag hittade inte det, så det fick bli en annan sorts sallad.

IMG_5371

Skölj salladen väl och låt den torka

IMG_5372  IMG_5373

Jag har hårdkokat två ägg och skalar dem och mosar äggulorna med den råa äggulan. Vitorna sparar jag till senare. Jag blandar äggulorna med senap, socker och ättika. Tillsätt vispgrädden

IMG_5374

De hårkokta äggvitorna hackas och blandas i salladen. Häll på såsen.

Färskhackad persilja är mums att garnera med 🙂

IMG_5375

Smaklig spis 🙂

Kristina <3

Salladssås med kokt ägg

Förberedelse: 20 minuter
Antal: 4 personer

Ingredienser:

  • Ett stort salladshuvud, gärna huvudsallad
  • Två hårdkokta ägg
  • En äggula
  • 1-2 msk strösocker
  • 1-2 msk svensk senap
  • 2-3 tsk ättikssprit
  • 2 dl vispgrädde
  • hackad persilja

Gör så här:

  1. Koka 2 ägg hårdkokta. Låt dem kallna
  2. Mosa de hårdkokta äggulorna med den råa äggulan. Vispa till en jämn smet
  3. Tillsätt strösocker, senap och ättika
  4. Rör ner vispgrädden, smaka av
  5. Hacka äggvitan och lägg den på salladen
  6. Slå på såsen och blanda. Toppa med persilja

God sallad!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.