Uppblåsta smörgåsbörsar, redo att fyllas med något gott

Det här är ett riktigt bra recept på ett bröd helt perfekt för goda fyllningar!

Jag har valt att fylla brödet med en god steppsallad som består av fint strimlad vitkål, rivet äpple, majonnäs, lättcreme fraiche smaksatt med riven pepparrot, salt och peppar.

Det är väldigt lätta att göra och passar bra både som lätt lunch, liten kvällsrätt eller som utflyktsmat.

IMG_5236IMG_5237

Smälter smöret och blandar det med mjölken till fingervarmt. Smular jästen i en bunke och häller på mjölken. Tillsätter, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbetar degen tills den är smidig. Nu får den jäsa i 30 minuter.

IMG_5243

Degen kavlar jag ut och tar ut rundlar 13 cm i diameter. Det blir 8 stycken plus en liten baguette av resterna.

IMG_5244IMG_5245

Jag lägger rundlarna på plåt och naggar dem tätt med en gaffel.

IMG_5246

Nu får de jäsa 30 minuter.

IMG_5247

När de är färdigjästa penslar jag dem med olja

IMG_5248

Viker ihop dem på mitten och naggar locket

IMG_5250

Lite uppvispat ägg och sesamfrön gör susen

IMG_5251

Gräddar och låter dem kallna på galler

IMG_5253IMG_5254IMG_5255IMG_5256IMG_5257

Gott!

 

Smörgåsbörsar med steppsallad

Förberedelse: 15 minuter + 60 minuter jästid
Gräddningstid: 10 minuter
Antal: 8

Ingredienser:

  • 50 gram smör
  • 2½ dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 6-7 dl vetemjöl special
  • 1 msk olja
  • 1 ägg till pensling
  • skalade sesamfrön
  • Steppsallad till 4 personer passar lagom till 8 bröd
  • 1 liter fint strimald vitkål
  • 1 burk lättcreme fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 1 grovrivet äpple
  • 1-2 msk riven pepparrot

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Smält smöret och blanda med mjölken till fingervarmt
  3. Smula jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken, blanda
  4. Tillsätt salt och socker
  5. Blanda i mjölet och arbeta degen smidig
  6. Låt den jäsa 30 minuter
  7. Ta upp degen på bakbordet och kavla ut den
  8. Ta ut 8 rundlar cirka 13 cm i diameter
  9. Lägg dem på plåt och nagga dem tätt med en gaffel
  10. Låt dem jäsa 30 minuter, blir det rester av degen, gör ett portionsbröd!
  11. Pensla bröden med olja och vik dem på mitten, nagga locket, pensla med uppvipat ägg och strö på sesamfrön
  12. Grädda cirka 10 minuter. Låt dem svalna på galler
  13. Steppsallad:
  14. Blanda alla ingredienser och smaksätt med salt och peppar

Dekorera smörgåsarna med salladsblad och några friska skott!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.