Rulltårta med smak av kardemumma, vit choklad, rabarber och jordgubbar :-)

Det var en varm dag igår, den 3:e juni.

Det var en varm dag både vädermässigt och känslomässigt.

Det är ju ändå lite speciellt då yngsta barnet har klarat av tre års högskolestudier och står med en kandidatexamen i kriminologi.

Hon sluter sig till bröderna, sjöbefälet och statsvetaren. Kan man bli stoltare som mamma?

Det allra bästa med det hela, det är att det är tre stycken alldeles fantastiska människor, vad de än månde ha presterat, så är det tre stycken varm och godhjärtade människor som tar sig sakta och säkert ut i livet! <3 Lycklig är jag som får vara mamma till dessa tre unika medmänniskor.

Men värmen kom inte bara inifrån, utan även utifrån, i allra högsta grad.

Kändes bra när vi på morgonen gav oss iväg i bilen mot Malmö.

När vi sedan, tre timmar senare, i en behaglig 20 gradig bil öppnar bildörrarna, så fullkomligt slår den 30 gradiga värmen emot oss.

”Tror jag lämna kavajen i bilen” säger sonen.

Det blev en fin dag i Malmö, en härlig gemenskap.

IMG_4914   IMG_4913

Saknade äldsta sonen, storebror som är på sitt skepp i Karibien.

Hemma igen väntade en festprydd lägenhet, festprydd av svärdottern, som jobbat med ballonger, serpentiner och dukning.

Maten som vi förberett dagen innan satt fint vill jag lova 🙂

IMG_4903

 

Som efterrätt gjorde vi en smarrig rulltårta med dotterns favoritsmaker. Ett recept som vi utvecklade lite, från ICA buffé.

Tänkte dela med mig av det, en enkel dessert så här i sommartider.

IMG_4896IMG_4898

En god rulltårtebotten som smakar gott av krossade kardemummakärnor.

IMG_4894IMG_4899[1]

En god och enkel rabarberkompott kokas.

IMG_4901

Fyllningen består av vit choklad, färskost, socker och citron

IMG_4916IMG_4917

Smarrigt med färska bär!

 

 

 

Rullad tårta med kardemummasmak. Rabarberkompott, vit choklad och citron!

Förberedelse: 30 minuter
Gräddningstid: 5 minuter
Antal: 8-10 bitar

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ msk stötta kardemummakärnor
  • färska bär och gröna blad till garnering
  • Fyllning:
  • 100 gram vit choklad
  • 200 gram färskost typ Philadelphiaost
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl Kesella 10%
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • Rabarberkompott:
  • 350 gram rabarber, gärna späd och röd
  • 1½ dl strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Börja med rabarberkompotten.
  3. Skär rabarbern i små bitar och lägg den i en kastrull med socker och vanilj.
  4. Koka till en kompott 10-15 minuter och låt den kallna helt.
  5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
  6. Blanda mjöl, bakpulver och nystött kardemumma.
  7. Blanda ner det i äggsmeten. Rör försiktigt till en jämn smet.
  8. Bred ut smeten i en långpanna på ett bakplåtspapper och grädda genast i cirka 5 minuter
  9. Förbered under tiden ett strösockerbestrött bakplåtspapper som den fäördiga rulltårtebotten stjälps upp på.
  10. Låt den kallna helt under en fuktig handduk. Ta bort bakplåtspappret först :-)
  11. Smält den vita chokladen över vattenbad
  12. Vispa färskost och socker till en jämn smet, vänd ner chokladen, kvarg och citronskal. Ställ kallt minst 15 minuter
  13. Vispa den kalla krämen fluffig med elvisp
  14. Bred fyllningen över rulltårtebotten och rulla ihop den. Lägg den kallt

Pudra gärna florsocker över, det gör susen för utseende!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.