Tarte aux fraises, jordgubbspaj på franska

På 80-talet bodde jag i Frankrike i ett par år.

Mellan skola och arbete så hann jag med en del besök på caféer och inte minst boulangerier och patisserier, dvs bagerier och konditorier.

Det finns fantastiska bakverk i Frankrike, magnifika och detaljrika.

Smakerna är väl avvägda och sublima. Allt är perfektion.

Vilka tårtor, bakverk och annat smarrigt jag ätit 🙂

En favorit som jag alltid återkommer till är den enkla jordgubbspajen.

Ett bakat sött och mört pajskal som fylls med en god och fast vaniljkräm, toppas sedan med färska jordgubbar och till sist ett lager med rödvinbärsgelé.

Ganska så enkelt att göra, men oj så gott!

Nu när våra svenska goda jordgubbar är på ingående, passa på!

Prova gärna jordgubbspaj på franska 🙂

Kristina<3

DSC00567  DSC00568

Tarte aux fraise, jordgubbspaj på franska

Förberedelse: 15 minuter, vila för degen ett par timmar
Gräddningstid: 20-25 minuter
Antal: 4-6 personer

Ingredienser:

  • Pajdeg:
  • 1 pajform med löstagbar botten 25 cm i diameter
  • 3 dl vetemjöl
  • en nypa salt
  • 1½ msk strösocker
  • 125 gram smör, kallt
  • 1 lätt uppvispad äggula
  • 2 msk isvatten
  • Vaniljkräm:
  • 4-5 dl fast god vaniljkräm, hemmakokt eller färdigköpt :-) Gärna gräddig !
  • 1 liter jordgubbar
  • 120 gram rödvinbärsgéle 2 msk vatten

Gör så här:

  1. Gör iordning pajdegen, gärna i matberedare.
  2. Skär smöret i mindre bitar
  3. Lägg mjölet i matberedaren, lägg till smöret och kör tills smöret är i små bitar och det börjar bli en deg
  4. Tillsätt, salt, socker, äggula och vatten
  5. Kör tills det blir en boll, en homogen deg.
  6. Låt pajdegen vila i kylen i ett par timmar.
  7. Gör under tiden iordning vaniljkrämen, sätt ugnen på 200 grader
  8. Kavla ut pajdegn och kläd en smord pajform med löstagbar kant.
  9. Lägg ett bakplåtspapper i formen och fyll med torkade bönor som tyngd
  10. Grädda i 10 minuter
  11. Ta bort bönor och papper och grädda ytterligare 5-10 minuter
  12. Låt pajskalet kallna, ta det ur formen och lägg på ett serveringsfat
  13. Smält rödvinbärsgéle med vattnet på svag värme till det blir en tjockflytande saft.
  14. Skär jordgubbarna i skivor på längden
  15. Fyll pajskalet med vaniljkrämen och arrangera jordgubbarna i ett snyggt mönster på pajen
  16. Avsluta med ett lager gelé som du penslar på
  17. Förvara i kylen :-)

Försvinnande gott!

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.