Dinkel och havregrynskaka med nötmarängtäcke

Häromdagen behövde jag få ihop en kaka lite snabbt. Tittade av en händelse i en gammal kakbok från

70-talet och såg där en kaka i långpanna som skulle passa bra!

Jag har modifierat receptet lite, lagt till något och dragit ifrån något, men resultatet blev väldigt bra. Det som fick mig att fastna just för den här kakan är det faktum att jag är barnsligt förtjust i kakor med havre i. Den här kakan har en havrebotten.

Med en topp av nötmaräng, ja ni förstår, en lite seg och knaprig upplevelse, riktigt gott. Så håll till godo, här kommer receptet!

IMG_4466

 

Först smörjer jag och mjölar en ugnsfastform cirka 20x 30 cm.

IMG_4467   IMG_4468  IMG_4469

Jag blandar havregryn och socker i en skål, hackar hasselnötterna fint och smälter smöret.

IMG_4470

Häller det smälta smöret över havregrynen och låter blandningen stå 5 minuter.

IMG_4471

Jag blandar i mjöl och äggulor och trycker ut smeten i formen. Gräddar

IMG_4472

Vispar äggvitorna till hårt skum och vispar i sockret till maräng

IMG_4473

Rör ner de hackade nötterna i marängen och bred den över den varma kakan.

IMG_4474

Spara lite nötter och strö de över marängen, grädda

IMG_4475

Låt kakan svalna lite i formen innan den stjälps upp och delas i bitar

IMG_4480

Oj, så gott 🙂

Kristina<3

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinkel och havregrynskaka med nötmarängstäcke

Förberedelse: 15 minuter
Gräddningstid: 35 minuter
Antal: 1 kaka

Ingredienser:

  • 6 dl havregryn
  • 1½ dl strösocker
  • 200 gram smör
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 3 äggulor
  • Maräng:
  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 100 gram hasselnötter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj och mjöla en liten långpanna cirka 20x30 cm
  3. Blanda havregryn och socker i en skål
  4. Smält smöret och häll det över havregrynsblandningen. Låt stå 5 minuter
  5. Hacka hasselnötterna fint
  6. Rör in mjölet och äggulorna i havregrynssmeten
  7. Tryck ut smeten jämnt i långpannan
  8. Grädda 15 minuter
  9. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vispa ner sockret till en fast maräng
  10. Vänd ner de hackade hasselnötterna, spara lite till dekorering
  11. Ta långpannan ur ugnen. Sänk värmen till 150 grader
  12. Bred marängen över kakan, strö nötter över och grädda ytterligare 15-20 minuter tills marängtäcket har fått fin färg
  13. Låt kakan svalna lite innan du tar ut den ur formen och skär den i rutor

Segt, knaprigt... gott :-)

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.