En pirog med sälta!

Den här lilla pirogen är perfekt utflyktsmat!

Tänkte att det är dags att börja planera för de tidiga vår picknicarna nu! Det är hög tid 😉

Det finns bara ett aber…

Tycker du eller dina vänner inte om KAVIAR, då blir det ett problem.

De här pirogerna är fyllda med kaviar och hackat hårdkokt ägg, en alldeles utmärkt delikat smakkombination tycker jag, men det håller nog inte alla med mig om. Jag vet minst en som ryser just nu…

Nåja!

Här kommer receptet!

De går förresten utmärkt att frysa de här små läckerbitarna.

IMG_3100

Degen nyper jag ihop för hand

IMG_3101IMG_3102

Låter den sedan vila i kylen en halvtimme

IMG_3111

Under tiden gör jag fyllningen

IMG_3133

Jag kavlar ut degen ganska tunt och använder en utstickare för att få ut rundlar. 8-12 cm kan vara lagom, beroende på hur stora du vill ha dem.

IMG_3134

Lägger på fyllning och penslar runt med uppvispat ägg, viker sedan över ena kanten och trycker ihop

IMG_3135

Penslar ovansidan med ägg och gräddar sedan

IMG_3137

Oh, så trevligt det ska bli med picknic!

Dessa passar även på en buffé!

Kristina <3

 

 

Piroger med kaviar och äggfyllning

Tillagningstid: 75 minuter
Gräddningstid: 20-25 minuter beroende på storlek
Antal: 12-16 stycken

Ingredienser:

  • Till degen:
  • 250 gram smör
  • 6 dl vetemjöl
  • ½ dl iskallt vatten (stoppa in vattnet i frysen en stund)
  • 1 ägg till pensling
  • Till fyllningen:
  • 1 tub kaviar cirka 200 gram, gärna med dillsmak
  • 1 stor finhackad gul lök
  • 2 hårdkokta hackade ägg
  • cirka 2 msk vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Slå in den i plast och låt den vila 30 minuter i kyla.
  4. Blanda ihop fyllningen i en skål. Den ska vara smidig, men absolut inte rinnig!
  5. Kavla ut degen till en tunn platta och ta ut mått med en utstickare. Har du inte det! Ta ett kaffefat, vänd det upp och ned och använd som mått.
  6. Lägg på lite fyllning, pensla runt kanten med uppvispat ägg, vik ihop och tryck lätt runt om med en mjölad gaffel.
  7. Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper. Dekorera om du vill
  8. Grädda, 20-25 minuter

Bunkra upp i frysen. Variera fyllning för dem som inte förstår det fina med KAVIAR!;-)

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.