Teaterkonfekt

Ibland händer det att jag besöker en marknad. Jag bor ju i Småland och här är det tätt mellan marknaderna.

Det blir väl inte så många inköp, man strosar mest runt och tittar på det som marknaden har att erbjuda. Nästan alltid samma saker från år till år.

Men, det finns något som jag alltid vill ha med mig, och det är en påse eller strut med marknadskarameller, och då gärna teaterkonfekt.

Vet ni vilka jag menar?

teaterkonfekt 2teaterkonfekt 3

 

De godisbitarna känner ni säkert igen. Mjuka och lite torra och sega med mandelsmak, i glada färger.

Teaterkonfekt är ursprungligen marsipanfigurer formade som miniatyrfrukter och grönsaker. Den fanns förr i prasselfria påsar som såldes till teaterpublik, därav namnet. Konfekten är numera ganska ovanlig, men säljs ofta på just marknader.

Nu tänkte jag göra min egna teaterkonfekt. Ni får gärna hänga med, jag delar gärna med mig av receptet 🙂

IMG_2989

Börjar med att skålla och skala sötmandel och bittermandel

IMG_2990

Kokar upp smör med vatten och rör ner vetemjöl, låter det koka ihop

IMG_2991

IMG_2992

Här mixar jag mandeln med lite florsocker till ett fint mandelmjöl

IMG_2993

Blandar sedan in det i mjöldegen, tillsätter lite florsocker i sänder till en smidig deg

IMG_2994

Nu färgar jag in degen precis som jag vill ha den

IMG_2995

Här blev det rött, gult, grönt och naturell

IMG_2997

Sen är det bara att låta fantasin och kreativiteten ta över! 🙂

IMG_2998

IMG_3001

När bitarna är klara ska de torka ett par timmar.

IMG_3004IMG_3006

IMG_3008 Jamen så fint det blev! Riktig teaterkonfekt 😉

Lycka till!

Kristina<3

 

 

Teaterkonfekt

Förberedelse: 60 minuter plus ett par timmar att torka

Ingredienser:

  • 1½ dl vatten
  • 50 gram smör
  • 1½ dl vetemjöl
  • 5 bittermandlar
  • 300 gram sötmandel
  • cirka 700 gram florsocker

Gör så här:

  1. Skålla och skala sötmandel och bittermandel, låt den torka ordentligt
  2. Koka upp vatten och smör i bitar
  3. Tillsätt vetemjölet när smöret smält och rör med en träslev tills smeten släpper grytan och blir en fast klump
  4. Mal eller mixa mandeln till ett fint mjöl.
  5. Blanda ner mandeln i smeten och arbeta in florsocker efter hand, inte allt på en gång. Spara till utbakningen.
  6. Dela degen i bitar, färga och gör konfekt!

Degen torkar väldigt snabbt. Gör gärna bara en halv sats åt gången. Blir degen för torr, tillsätt lite vatten.

2 kommentarer

  • Linda 27 december, 2017 (13:11)

    Hej! Jag brukar göra teaterkonfekt inför varje julfirande och tycker att det är väldigt enkelt bara man följer instruktionerna – skillnaden är endast att jag använder färdigt mandelmjöl. Dessutom blir ju resultatet väldigt gott ifall man gillar marsipan 🙂

    • Kristina 27 december, 2017 (14:06)

      Eller hur! Visst blir det gott 🙂
      Bra tips med färdigt mandelmjöl, tack för det!

      Gott Nytt År hälsar Kristina

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.