En kaka i advent med italienskt påbrå

Ett recept på svensk-italienska biscotti är vad jag tänkte dela med mig av idag.

Vi tänker kanske främst på biscotti som en lite torrare, avlång småkaka, nästan som våra skorpor.

Biscotti betyder ursprungligen ”tvåstegsbakad”. Ordet är besläktat med engelskans ”biscuit” som på amerikanska blir ”cookie”.

Mandelbiscotti intas oftast i Italien med ett glas Vin Santo, ett italienskt dessertvin.

Här kommer ett försvenskat recept med smak av saffran.

Jag passade även på att smaksätta degen på tre sätt till, så här kommer fyra förslag på läckra biscotti.

De här kakorna är riktigt goda till kaffe eller te. Spröda och möra, jag gillar skarpt att doppa dem i kaffet, de goda smakerna gifter sig väl med kaffesmaken.

IMG_2630

Hacka sötmandeln grovt och rosta den gärna i en stekpanna, då frigörs smakerna.

IMG_2631

Rör smör och socker poröst

IMG_2632

Rör ner ett ägg i taget

IMG_2634

Blanda samman de torra ingredienserna, rör ner i äggsmeten

IMG_2636

Här har jag delat degen i fyra delar och smaksatt med, från höger, pistage, saffran, julsmaker och choklad.

IMG_2637

Grädda, skär i sneda skivor och torka i ugnen på svag värme

IMG_2638

IMG_2639

IMG_2647 Pistage

IMG_2644 Saffran

IMG_2646 Julsmaker

IMG_2645 Choklad

IMG_2642IMG_2641

Glad Advent! 🙂

Kristina <3

 

 

 

Saffransbiscotti

Tillagningstid: 20 minuter
Gräddningstid: 30 + 30 minuter
Antal: 35-40 stycken

Ingredienser:

  • 150 gram sötmandel
  • 75 gram smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 pkt saffran
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Vill du ha annan smaksättning än saffran? Här kommer fyra varianter:
  • Choklad: Byt ut saffran mot 2 msk kakao och 100 gram finhackad mörk choklad.
  • Pistage: Uteslut saffran och byt sötmandel mot pistagenötter. Färga gärna upp degen med lite grön karamellfärg.
  • Julsmaker: Byt saffran mot 1 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk malda nejlikor
  • Citrus: Byt ut saffran mot rivet skal av citron, apelsin eller lime

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Hacka mandeln grovt och rosta den i torr stekpanna till gyllene färg. låt mandeln svalna.
  3. Rör smör, socker, vaniljsocker och saffran poröst.
  4. Rör ner ett ägg i taget och vispa väl däremellan.
  5. Blanda samman mjöl, bakpulver och den rostade mandeln och rör ner det i äggsmeten.
  6. Rulla degen i två längder.
  7. Baka i 30 minuter.
  8. Sänk till 100 grader
  9. Låt längderna svalna något, skär dem sedan i sneda bitar.
  10. Rosta dem nu i ugnen i 30 minuter, vänd dem gärna efter halva tiden.

Göm dem för resten av familjen, de går annars åt i ett nafs...;-)

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.