En kaka i advent med italienskt påbrå
Ett recept på svensk-italienska biscotti är vad jag tänkte dela med mig av idag.
Vi tänker kanske främst på biscotti som en lite torrare, avlång småkaka, nästan som våra skorpor.
Biscotti betyder ursprungligen ”tvåstegsbakad”. Ordet är besläktat med engelskans ”biscuit” som på amerikanska blir ”cookie”.
Mandelbiscotti intas oftast i Italien med ett glas Vin Santo, ett italienskt dessertvin.
Här kommer ett försvenskat recept med smak av saffran.
Jag passade även på att smaksätta degen på tre sätt till, så här kommer fyra förslag på läckra biscotti.
De här kakorna är riktigt goda till kaffe eller te. Spröda och möra, jag gillar skarpt att doppa dem i kaffet, de goda smakerna gifter sig väl med kaffesmaken.
Hacka sötmandeln grovt och rosta den gärna i en stekpanna, då frigörs smakerna.
Rör smör och socker poröst
Rör ner ett ägg i taget
Blanda samman de torra ingredienserna, rör ner i äggsmeten
Här har jag delat degen i fyra delar och smaksatt med, från höger, pistage, saffran, julsmaker och choklad.
Grädda, skär i sneda skivor och torka i ugnen på svag värme
Glad Advent! 🙂
Kristina <3
Ingredienser:
- 150 gram sötmandel
- 75 gram smör
- 3 dl strösocker
- 3 ägg
- 1 pkt saffran
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- Vill du ha annan smaksättning än saffran? Här kommer fyra varianter:
- Choklad: Byt ut saffran mot 2 msk kakao och 100 gram finhackad mörk choklad.
- Pistage: Uteslut saffran och byt sötmandel mot pistagenötter. Färga gärna upp degen med lite grön karamellfärg.
- Julsmaker: Byt saffran mot 1 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk malda nejlikor
- Citrus: Byt ut saffran mot rivet skal av citron, apelsin eller lime
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader
- Hacka mandeln grovt och rosta den i torr stekpanna till gyllene färg. låt mandeln svalna.
- Rör smör, socker, vaniljsocker och saffran poröst.
- Rör ner ett ägg i taget och vispa väl däremellan.
- Blanda samman mjöl, bakpulver och den rostade mandeln och rör ner det i äggsmeten.
- Rulla degen i två längder.
- Baka i 30 minuter.
- Sänk till 100 grader
- Låt längderna svalna något, skär dem sedan i sneda bitar.
- Rosta dem nu i ugnen i 30 minuter, vänd dem gärna efter halva tiden.