En gång var 2,5:e sekund säljs en burk…

Ja vad tror ni, en burk med vad?

Burkens innehåll skapades under 1940-talet då kakao var hårt ransonerat. Genom att blanda vissa produkter fick de fram en påläggsprodukt som gick att skära i skivor och lägga på bröd. Produkten såldes i små kuber inlindade i foliepapper. Problemet var bara att barnen åt endast upp pastan/pastejen, de lämnade brödet. Pastan gjordes då mjuk och hälldes på burk i stället. Så var ”Supercrema” ett faktum.

Idag heter dock produkten något helt annat. (Wikipedia)

NUTELLA

År 1979 jobbade jag som au pair i Paris. Nutella fanns i Paris, Nutella fanns inte i mitt hem i Sverige. Jag hade aldrig sett en Nutellaburk förrut.

I familjen där jag jobbade stod en dag en Nutellaburk i kylskåpet.

Jag är ju en liten gottegris och det såg ju onekligen väldigt smaskigt ut.

Burken var öppnad.

En lite smakbit kan man väl ta, har ju aldrig smakat.

Oj, så gott! Jag tog en liten klick på en ganska stor sked och slickade i mig.

Sen tog jag en ganska stor klick på den stora skeden och slickade i mig.

Sen blev det nog ett par klickar till i varierande storlek.

Senare på kvällen hörde jag hur fadern i huset läxade upp sina barn. Förstod inte allt men jag närmade mig lite diskret för att lyssna vad de små busungarna ställt till med.

Det var Nutellaburken…

Halva burken var borta och hur kunde de äta upp det utan att fråga om lov.

Välartade barn talar inte emot sin far.

Förskräckta aupair flickor springer och gömmer sig på sitt rum och bestämmer sig för att aldrig mer komma ut.

Fy, Kristina, skäms på dig.

Preskriberat va?

Iallafall, dottern gillar Nutella. Jag tror jag kommit över Nutellastadiet, eller så föråt jag mig den där gången för 36 år sedan.

En dag stod en Nutellaburk i kylskåpet. Tja tänkte jag, jag kan väl återuppliva gamla minnen och baka något smarrigt. Jag frågade dottern om lov, tänker inte upprepa gamla misstag, så tog jag fram Nutella, vit och mörk choklad och hasselnötter. Sen kom ägg, socker, mjöl, potatismjöl och bakpulver.

En Nutellarulltårta, det får det bli!

Det här behöver du:

3 ägg

1½ dl socker

3/4 dl potatismjöl

1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl hackade hasselnötter

25 gram hackad mörk choklad

25  gram hackad vit choklad

Cirka 2-3 dl Nutella

Sätt ugnen på 250 grader

IMG_2274

Hacka hasselnötterna och blanda dem med den hackade chokladen, mörk och vit.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt.

IMG_2275

Blanda de båda mjölsorterna och bakpuvret och sikta ver det i äggskummet.

IMG_2277

Strö halva mängden av nöt och chokladblandningen på ett bakplåtspapper. Slå på rulltårtesmeten.

IMG_2279

Grädda cirka 5 minuter.

Strö resten av nöt och chokladblandningen på ett nytt bakplåtspapper.

IMG_2278

Stjälp upp kakan på pappret när den är färdiggräddad och lägg en fuktig handduk över.

IMG_2281

När rulltårtan svalnat, ta bort bakplåtspappret och bred på Nutellakrämen.

IMG_2282

Ja, det var ju ingen vacker bild…

IMG_2283

Rulla ihop tårtan och njut!

Perfekt bakelse med lite grädde och dekoration!

Ha det så bra:-)

Kristina<3

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.