En läcker 70-tals tjej, allas favorit!

Ett recept från slutet av det glada sjuttiotalet.

Underbart goda saftiga och porösa bullar som inte behöver så mycket arbete.

Susannabullar

Värda att prova. Jag bör dock slänga ut en liten varning, det är en kladdig deg 😉

Satsen ger 30 stycken bullar. Jag har bakat dem i aluminiumformar, men det går bra med andra stabila bullformar.

Använd gärna smör, det är mycket fett i Susannabullar, smör ger en underbar smak.

Det här var ”finbullar” hemma hos mamma och pappa. Mamma gjorde goda kanelsnurror som var till vardags. Men hade vi besök så kom finbullarna, Susannabullarna fram 🙂 Alltid väldigt populära.

Det här behöver du för att baka 30 goda Susannabullar:

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

50 gram jäst

200 gram rumsvarmt smör

1 dl strösocker

3 ägg

6 dl vetemjöl

fyllning:

150 gram smör

1½ dl strösocker

½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

pensling:

1 uppvispat ägg

garnering:

flagad eller hackad mandel

Så här gör du:

Sätt ugnen på 250 grader.

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt 4 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg.

IMG_2335

Låt den jäsa ca 30 minuter under duk.

Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.

IMG_2336

När degen jäst klart arbetar du in  smör, socker, ägg, och sist 5 dl av mjölet.

IMG_2337

Degen blir kladdig, den får inte arbetas för mycket.

IMG_2338

Ställ formar på plåtar. Dela på fyllningen och lägg en klick fyllning på botten av varje form.

IMG_2339

Dela degen i 30 bitar, forma dem till bollar och lägg i formarna.

IMG_2340IMG_2341

Tryck ner resten av fyllningen i mitten på bullarna. Jag klippte ett jack i degen och fyllde.

IMG_2342

Nyp ihop och låt bullarna jäsa väl. 30-40 minuter.

IMG_2344

Pensla med ägg och dekorera med mandel.

Grädda cirka 8 minuter.

IMG_2345

Ja… vi åt upp alla bullarna på bilden… på TVÅ personer!

Gott 😉

Prova det här receptet, det lär du inte ängra!

Kristina<3

 

 

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.