Rulla en tårta idag!

IMG_1643

En av våra absoluta klassiker här i Sverige är väl ändå rulltårtan.

En rulltårta går att variera i en mängd olika smaksättningar.

Det är väldigt smidigt att ha en rulltårta i frysen. Den går snabbt att tina och det går relativt lätt att göra något lite festligare av den.

Jag har här gjort tre olika bottnar och sex olika fyllningar.

IMG_1628

Rabarberkompott, lemoncurd, blåbärssylt, vaniljsmörkräm

apelsinsmörkräm och chokladsmörkräm.

Botten till rabarberkompott och blåbärssylt är en varmrullad rulltårta. Det betyder att du rullar tårtan medan den fortfarande är varm.

Botten till chokladsmörkrämen och lemoncurden är en ljus kallrullad botten. Det betyder att du låter botten kallna innan du rullar ihop den med fyllningen.

Botten till vaniljsmörkrämen och apelsinsmörkrämen är en mörk kallrullad botten. Här låter du botten kallna innan du brer på smörkrämen och rullar ihop.

VaniljsmörkrämIMG_1634 

ApelsinsmörkrämIMG_1633

Mörk kallrullad botten

3  ägg

1½ dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 250 gader

Vispa ägg och socker pösigt

Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i långpanna.

Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat papper. dra bort det översta pappret. Låt kakan kallna. Bred på smörkräm i valfri smak och rulla ihop.

Smörkräm:

150 gram smör

2½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Smaksättning: Skal och saft av en apelsin eller ½ tsk vaniljpulver eller 2 msk kakao

 

Chokladsmörkräm

IMG_1632

Lemoncurd

IMG_1630

Ljus kallrullad botten:

3 ägg

1½ dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Gå tillväga på samma sätt som mörk varmrullad botten.

Lemoncurd kan köpas färdig eller så kan du koka själv!

Rabarberkompott

IMG_1629

Blåbärssylt

IMG_1631

Varmrullad ljus botten:

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ dl mjölk

Sätt ugnen på 250 grader

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl och bakpulver

Vänd ner det i smeten, tillsätt mjölken.

Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna.

Grädda 5 minuter

Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort pappret som kakan gräddats på.

Bred genast på fyllningen och rulla ihop.

Blåbärssylt kan du koka själv eller köpa.

Rabarberkompott är lätt att koka med hjälp av syltsocker.

Hoppas att dessa ideer har inspirerat dig till att baka rulltårta. Det är lätt och roligt och blit vansinnigt gott!

Ha en bra dag!

Kristina<3

 

Inga kommentarer

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.